Реклама / Ads
5| 3523 |02.03.2023 НОВИНИ

Прокуратурата тайно прекратила делото ”Осемте джуджета”. Няма ли престъпление?

.
Прокуратурата е образувала разследване по случая, добил популярност като “Осемте джуджета”, но осем месеца по-късно е преценила, че няма данни за престъпление и го е прекратила. Нищо от това обаче не е обявявано публично.
 

Това се разбира от определение на съда, с което преди седмица окончателно е отменено прокурорското постановление за прекратяване на досъдебното производство. Основният довод на съда е, че държавното обвинение не е изчерпало всички начини, чрез които би могла да събере доказателства за извършено престъпление. Сега разследването трябва да продължи.


Тези подробности за пръв път стават публично известни, благодарение на определение на Софийския градски съд (СГС) от 23 февруари, разпространено в четвъртък от Антикорупционния фонд (АКФ). Именно неправителствената организация направи разследването за аферата “Осемте джуджета” през лятото на 2020 г.


Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа пред АКФ, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”, включително чрез заплахи от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, тогавашната му жена Любена и бившия съсобственик на охранителната фирма “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста, пише още "Свободна Европа".


Случаят стана популярен с името “Осемте джуджета” заради тогавашното име на столичен ресторант, в който Златанов тъвдеше, че нееднократно е бил приеман от Петьо Еврото. Златанов сочеше за основен инициатор на схемата именно бившия следовател и съпругата му, но споменаваше и имената на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, спецпрокурора Димитър Франтишек Петров и директора на националното следствие Борислав Сарафов.


Съдът нареди на прокуратурата да възобнови делото, заради което "Делта гард" загуби лиценза си


Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че започва проверка през лятото на 2020 г., но никога повече не беше изнесена официална информация за нейния напредък. Свободна Европа многократно е задавала въпроси по случая на държавното обвинение, но нито веднъж оттам не последваха отговори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3025 |28.02.2023 МВР и прокуратурата претърсват сервизи и автокъщи в пет града заради автокражби . 2| 3174 |28.02.2023 Експерт за акцията на европрокуратурата - разследва се измама за милиарди . 6| 3319 |27.02.2023 И финансовият министър на САЩ се оказа тайно в Киев . 5| 3217 |27.02.2023 Без яснота за акцията в ТЕЦ-овете. Въпросите - към европрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads