Реклама / Ads
10| 3092 |06.03.2023 НОВИНИ

Гешев се зачуди къде е изчезналата ⅓ от асфалта по пътищата

.
Къде е изчезналата ⅓ от асфалта по българските пътища ще се опитва да нищи българската прокуратура. Интересът на обвинението идва няколко дни, след като регионалният министър арх. Иван Шишков обяви, че 30% от настилката по родните магистрали липсва, а тепърва ще става ясен размерът на щетите в български левове.
 

Предстои случаят да попадне под зоркото око на Европейската прокуратура. Подопечната на Лаура Кьовеши институция ще нищи къде са потекли парите от икономиите по пътищата - има изпълнители и подизпълнители, както и кои лица от строителния надзор са положили подписите си, въпреки липсващите в настилката сантиметри. 

Сега и прокуратурата се е самосезирала. 

 

Иван Гешев е поискал информация в писма до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, както и до колегата му в МРРБ - арх. Иван Шишков.Информацията е поискана във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала “Хемус“.

 

Припомняме обаче, че за схемите с АМ “Хемус” се разбра още преди месеци, когато тогавашното ръководство на МВР излезе с информация, че при строежа на пътя става дума за мащабна корупционна схема. Според твърденията милиони за строежа на Лот 5 от автомагистралата са изнасяни в кеш със сакове и чували. Тогава прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари като пръв на прицел беше Борислав Колев, който изнесъл с чували над 50 млн. лева, платени за магистралата. 

 

Според МВР въпросните пари са били авансово отпуснати по времето на ГЕРБ на няколко строителни фирми, а после са били прехвърлени на кухи дружества, зад които стоят малоимотни лица, а впоследствие изтеглени в брой и изнесени. 

 

Наличната в МВР и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация следва да бъде предоставена в най-кратък срок. 

 

“Тя е от съществена важност и е определяща, за да може Прокуратурата на Република България да осъществи правомощията си за извършване на проверки по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания по реда на НПК“, се посочва в писмата на Гешев до Демерджиев Шишков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4398 |05.03.2023 Гешев с люта атака срещу министър Демерджиев заради купуването на гласове . 13| 5046 |05.03.2023 Стефан Цанев: Някъде сме в предверието на Европа и подсмърчаме . 3| 4505 |01.03.2023 Кой къде ще се бори за вота ви на 2 април? Ето листите и важните срокове . 6| 3532 |27.02.2023 Демерджиев в задочна схватка с Гешев. Нямало игра на стражари и апаши с мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads