Реклама / Ads
0| 2160 |16.07.2024 НОВИНИ

Главчев: Към момента пожарите в страната са овладени, с изключение на този в Стара Загора

.
Служебният министър-председател Димитър Главчев Източник: БГНЕС
Към момента пожарите в страната са овладени, с изключение на този в Стара Загора, но и тук ситуацията се успокоява. В това увери пред журналисти служебният министър-председател Димитър Главчев. Според него ситуацията в страната не е критична, предстои да бъде овладян и пожарът в Стара Загора.
 

Нямам притеснения, след като днес чух кмета Живко Тодоров и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, отбеляза премиерът. Ситуацията се мени от едно място на друго, посочи той и уточни, че се поддържа постоянна връзка между институциите. Министър-председателят поздрави всички, които работят на терен. По думите на Главчев са задействани всички възможни механизми за по-бързо овладяване на ситуацията, включително и към Европейския съюз.

 

"Имаме уверение от Чехия, от Румъния казват, че имат готовност", изтъкна той. Според него от Министерството на външните работи са заявили, че няма необходимост към момента да се търси помощ от други съседни държави. Главчев подчерта, че се поддържа връзка и с представители на Република Северна Македония по повод пожара край Петрич и взаимодействието е стабилно.





Главчев каза още, че днес ще сформира междуведомствен щаб с представители на всички ресорни министерства, за да бъде осигурена още по-добра координация в подобни ситуации. През следващата седмица предстоят и срещи с представители на местната власт, за да се обсъди от какво имат нужда засегнатите региони, допълни той и напомни, че за целта има сформирана междуведомствена комисия по бедствия и аварии, а помощ може да бъде отпусната и от социалното министерство. 

 

Служебният министър-председател коментира и изявлението на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, че техниката на пожарникарите трябва да бъде подновена. Това е въпрос към правителството, но след предложение на министъра на вътрешните работи и съответно на дирекцията по пожарна безопасност, биха могли да бъдат предвидени допълнителни средства в следващия държавен бюджет, както и да се прецени какви са възможностите на настоящия.





Главчев смята, че служителите на Дирекцията по пожарна безопасност противодействат изключително добре на подобни бедствия и те биват овладявани в рамките на възможното, но хората трябва да бъдат по-внимателни.

 

Наблюдава се и състоянието на доброволеца, който пострада при пожарите Свиленградско, поясни премиерът. Ако е необходимо, има възможност той да бъде транспортиран в София. "Подготвени сме да осигурим най-доброто лечение", категоричен бе Главчев и отбеляза, че при подобни случаи държавата трябва да съдейства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2161 |16.07.2024 Задействан е Механизмът за гражданска защита на ЕС заради пожарите у нас . 8| 2175 |16.07.2024 Жегата прогони рибата навътре в Черно море, изчезнаха попчетата и сафридът, цената скочи . 1| 2192 |16.07.2024 След загубата на финала на Евро 2024: Английският селекционер Гарет Саутгейт се разделя с поста си . 10| 3547 |16.07.2024 Проф. Слатински критикува за Украйна ISW - Институт за изследване на война на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads