Реклама / Ads
17| 2350 |20.06.2024 НОВИНИ

Главчев пита депутатите - той или Радев да ни представляват на Срещата на НАТО във Вашингтон

.
Димитър Главчев
Министър-председателят Димитър Главчев е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и до парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, в което отправя искане парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО.
 

В периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон ще се състои Срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни-членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения", пише в писмото премиерът, предаде БНТ.





Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

 

Във връзка с изпълнението на посочените по-горе решения със стратегически характер за отбраната на България и изграждането, модернизирането и усъвършенстването на отбранителните способности, както на страната ни, така и на НАТО като съюз, премиерът Димитър Главчев счита за целесъобразно "нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума".

 

Конкретният казус е следният - дали президентът Румен Радев да ни представлява на Срещата на върха на НАТО, най-големият форум в Алианса, през 2022 година на Срещата в Мадрид бе приет и новият основен документ на отбранителния съюз, новата Стратегическа концепция. Другата възможност е служебният премиер, който е още министър на външните работи, да представлява България. Срещата също така в юбилейна - 75 години НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2414 |20.06.2024 Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Кои са те? . 2| 4466 |20.06.2024 АПИ: 40 млн. лв. са предвидени за археологически проучвания при изграждането на пътни обекти . 3| 60500 |20.06.2024 Румен Спецов: Задържаните служители са сериозен удар по имиджа на НАП . 2| 2355 |20.06.2024 Сеул ще разгледа възможността за изпращане на оръжия за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads