Реклама / Ads
23| 2381 |21.06.2024 НОВИНИ

И Главчев, и Радев ще ни представляват на Среща на върха на НАТО във Вашингтон

.
Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се състои в от 9 до 11 юли във Вашингтон, съобщиха от правителствената пресслужба.
 

В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, уточниха от Министерския съвет.





Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. Решенията, които ще бъдат взети на срещата, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване, се отбелязва в съобщението.

 

Вчера служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на Срещата на върха на НАТО. 

 

Очакваше се днес Парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО. Когато обаче започна пленарният ден, председателят на НС Рая Назарян не изброи въпроса сред точките от дневния ред на депутатите.





Срещата на върха на НАТО е най-големият форум в Алианса. През 2022 година на Срещата в Мадрид бе приет и новият основен документ на отбранителния съюз - новата Стратегическа концепция. Срещата във Вашингтон също така ще е юбилейна - 75 години НАТО.

 

Преди месец Парламентарната асамблея на НАТО проведе своята пролетна сесия в България. Тогава, вместо да присъства, президентът Радев дори не беше в страната, въпреки че за срещата се знаеше дълго преди това.

 

Това Радев да ни представлява на срещата на върха в НАТО крие сериозни рискове, предвид позициите му спрямо изпращането на военна помощ на Украйна и условията, в които би могло да се говори за мир. Най-големият страх от това тъкмо той да ни представлява е в тази посока - в каква степен с думите и действията си ще опропасти имиджа на България като сигурен партньор в НАТО.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2298 |21.06.2024 Жесток инцидент с Роберто Баджо: Крадци нахлуха в дома му, удариха го с пистолет в главата . 0| 2362 |21.06.2024 "Най-милият човек на света изигра най-безскрупулния диктатор". "Игрите на глада" се сбогуваха с Доналд Съдърланд . 0| 2262 |21.06.2024 Вижте кога Радев започва консултации с представители на парламентарните групи . 4| 2398 |21.06.2024 "Politico": САЩ казва, че Украйна може да удря навсякъде в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads