Реклама / Ads
25| 6076 |26.06.2020 НОВИНИ

Обвинител №1: Разпитахме още двама съветници на президента. Критиците ми са като членовете в партията на Хитлер

.
Иван Гешев
Още двама съветници на президента са привикани от прокуратурата през тази седмица, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. От думите му става ясно, че на единия е иззет мобилния телефон и е претърсено неговото жилище. Другият е разпитан като свидетел. Гешев не назова имената на двамата съветници, като уточни единствено, че тези действия по разследването са ”по различни дела”.
 

Според главния прокурор президентът Румен Радев се е наредил до други политици, които са започнали да атакуват прокуратурата, когато тя е засегнала техните интереси. По повод критиките на държавния глава, че обвинението проявява селективност в работата си и не разследва всеки с еднакъв стандарт, Гешев отговори, че подобно мнение е характерно за българската народопсихология.

 

"Характерно за българския политически живот е, че грешката е в другия, винаги престъплението е извършено от друг", каза той и допълни: "Ние българите искаме да бъде наказан съседа, който извърши нарушение, но не и ние, когато извършим такова. Никой български гражданин не може да каже на прокуратурата кого да разследва. Това решава конкретният прокурор".

 

Според него критиките към него лично и към прокуратурата не са единствено от хора, на които се заплаща от олигарси, но и от такива, които искрено вярват, че държавното обвинение не си върши работата. Главният прокурор сравни критикуващите го с членовете на националсоциалистическата партия на Хитлер, които, по думите му, наистина са вярвали в идеите на Фюрера си.

 

Гешев коментира и инициативата на държавното обвинение да разпространява доказателства по досъдебното производство като записи, снимки и протоколи от разпити. По думите му по този начин се цели по-голяма прозрачност.

 

"През годините прокуратурата беше обвинявана, че е тайна организация. Сега, когато сме максимално открити по безпрецедентен начин, се получава обратната атака. Ние не вадим нищо. Определени прокуратури уведомяват с името си българското общество, което е в интерес на българските граждани. Не само да чуват становища на обвиняеми, на скъпо платените им защитници и НПО-та на олигарси. Показваме нашата гледна точка", обясни Гешев.

 

На въпрос дали по този начин не се проваля бизнес и репутация, главният прокурор отсече: "Не съм карал никой да изпраща смс-и".

 

Задържаните от ГДБОП са най-висшите служители в системата на МВР, които трябва да противодействат на наркотрафика. Това е изключително неприятно. Акцията се проведе с помощта на дирекция „Вътрешна сигурност“ и прокуратурата. Това са опитни дългогодишни служители, които знаят как работят службите. За съжаление те са били на хранилка на престъпния свят.

 

Работата по разкриването на групата е продължила няколко месеца. „Един от тях се е представял за служител на международната полицейска организация ДЕА. Те са оказвали логистична подкрепа на всички, които са си плащали“, разкри той.

 

„За съжаление задържаните са минали в по-високо ниво на играта. Били са на крачка да компрометират доверието на някои наши партньорски служби в чужбина. Надявам се такива случаи да стават все по-малко и да са изключение. Във всяко стадо има и мърша“, обобщи главният прокурор.

 

„Моята работа е да определям целите и задачите на прокуратурата, а именно да няма недосегаеми лица“, подчерта Иван Гешев.

"Някой преди 6 месеца можеше ли да помисли, че лице като Божков ще се укрива, запита още той. Знаем срещу какво сме изправени, знаем кой плаща, знаем за стреса, на който ще сме изложени, но знаем и какво заслужават българските граждани. Знам, че и в моето стадо има мърша", посочи главният прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5000 |26.06.2020 Мъж уби двама души и рани шестима в Глазгоу. Полицията го застреля . 17| 7249 |26.06.2020 Задържаха двама висши полицаи от ГДБОП заради подкуп, готви се чистка в службата . 2| 5927 |22.06.2020 Прокуратурата подпука обвинителя от Русе, свързан с Бобокови . 16| 7317 |11.06.2020 ГЕРБ-Плевен се тресе! Още двама членове напускат организацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads