Реклама / Ads
21| 6637 |05.11.2013 НОВИНИ

Главният прокурор: Светлозар Костов ще води "Октопод" до края

.
Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да се води кампания делото "Октопод" да бъде смазано и смачкано. В "Лице в лице" по bTV той заяви, че наблюдаващият прокурор Светлозар Костов няма да бъде отстранен и ще води това дело докрая.
 

Г-н Костов е бил командирован за всяко съдебно заседание с отделно командировъчно. Той ще се явява на всяка съдебно заседание по това дело, каза още Цацаров.Главният прокурор бе видимо раздразнен от това, че прокурор Костов е изразил мнението си за избора на определена длъжност най-напред пред национална телевизия, а не пред самия него и колегите му.

"За да се води кампания трябва да се намери механизъм наблюдаващия прокурор да бъде отстранен от него. Колкото и да се твърди, че се води кампания за отстраняването му, той няма да бъде отстранен. Той ще води това дело до края. Аз съм издал заповед да го командировам, за всяко заседание по това дело. Не мисля, че се води кампания делото да бъде смазано. Тези твърдения се появиха след като Светлозар Костов не бе избран за ръководител на Апелативна специализирана прокуратура.  19 човека бяха изманипулирани да не изберат Светлозар Костов, това твърдение е или научна фантастика или плод на болни амбиции. Ако това е наранено самолюбие приемам го като плод на наранено самолюбие" Това обясни още Цацаров по повод изказване на шефа на Специализирана прокуратура.

Разговорът започна с въпрос за рейтинга на Главния прокурор. "По някакви незнайни причини при меренето на рейтинга съм включен и аз, което ме развесели. Аз не съм политик, премиер, президент. Мери се рейтинг на прокуратура не на главен прокурор. Ласкае ме, че идвам втори, след президента, но това е спекулация. Ако успеем да направим нещо да ни имат доверие, за да ни вярват хората, можем да мерим рейтинг. Засега не сме направили кой знае колко много", каза Цацаров.

По думите му това, че само 13 % от хората смятат, че ще има осъден политик, а останалите са скептични, е недоверие в съдебната система като цяло, към прокуратурата и към него като главен прокурор. Въпреки това недоверие обвинител №1 посочи, че мястото на прокуратурата е в съдебната система, а не в изпълнителната власт.

"Моята позиция е, че мястото на прокуратурата не може да бъде никъде другаде освен в съдебната власт. Вижте рейтинга на правителството какъв е, а вие искате да ни сложите там. Някой ни обвиняват, че се намесваме в политиката. Ако бъдем елемент на изпълнителната власт до къде ще стигнем. Това няма да е прокуратура, а правителствена обвинителна полиция", категоричен бе Цацаров. Той отбеляза, че търси промяна в самата система.

"Тя е прекалено консервативна, но в никакъв случай не бих подкрепил идеи за извеждане на прокуратурата от съдебната власт. Най-лошото, което може да се случи е прокуратура към изпълнителната власт. Хората, които искат това искат слаба прокуратура", обясни още Сотир Цацаров.

За оттеглянето на Бойко Найденов Цацаров заяви, че не е подканял бившия си заместник да напуска. Той отрече да работи срещу политици на ГЕРБ. Цацаров посочи, че отнетите депутатски имунитети  на двама представители на ДПС, на Сергей Станишев и на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

На въпрос дали страда от това, че няма шеф на Софийска градска прокуратура, той отговори: „Да”, защото това била най-важната прокуратура. Според някои градският прокурор на София е по-важен и от главния прокурор, обясни Сотир Цацаров.

Той отговори и  дали ще се стигне до край по случая Мишо Бирата заради това, че Бойко Борисов е разпоредил да се спре проверка срещу него, Цацаров заяви, че трябва да се стигне до оригиналния запис. „Къде е записът е въпросът, питайте тези преди мен, аз тогава не съм бил ръководител на прокуратурата”, заяви главният прокурор, като така индиректно обяви предшественика си Борис Велчев за потулването на случая.

До момента са установени над 800 телефонни номера, които са подслушвани. “Знам кои са, но няма да говоря с имена. Единствено ще кажа, че повечето телефони са с абонати – корпоративни структури”.По делото срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване се очаква все още резултат от британските експерти, информира Цацаров.

Главният прокурор говори и за делото за убийството на Тодор Димов – Чакъра. “До настоящия момент прокуратурата освен, че е разпитала лица от тогавашния отряд на СОБТ, освен всичко друго е назначена и изключително тежка експертиза, в която влизат съдебни медици, експерти по взривно дело. Налице е и искане на експертите за ексхумация. Запазени са немалко следи, тя трябва да установи действителната причина за смъртта. Бойко Борисов е разпитван в качеството му на свидетел и като главен секретар, който е ръководел операцията, предстои да бъде разпитан отново”, разкри Сотир Цацаров.

До момента никой не си е направил труда да разпита "честния гражданин" /б.р. Алексей Петров/. Съдът е върнал делото три пъти. Внасяме обвинение. Ще разпитаме "честния граждани",човека, който пръв е получил документа,  бивш шеф на ДАНС и Сергей Станишев. Това съобщи Цацаров във връзка с делото срещу лидера на БСП.

На въпрос за съмненията на Николай Бареков, че Бойко Борисов е поръчал убийството му Цацаров отговори така: "Следя информационния поток, но този на Бареков става по-голям от възможностите ми. Самият Борисов преди време каза, че има заговор за убийството му в килията на следствения арест. Бих препоръчал да си водят политическата война с по-различни средства".

По повод твърденията, че прокуратурата играе в борбата за преразпределение в енергетиката бе категоричен, че това не е така. "Стигнали сме до абсурда за АЕЦ "Белене" Народното събрание казало "не", правителството е казало “не”, а проекта си действа.  Този театър "Белене" продължава колко години. Ту я спираме, ту я пускаме, а в същото време плащанията по договора тихо си вървятбез значение има или няма строеж", обясни още обвинител №1.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6080 |04.11.2013 Заместник-главният прокурор Бойко Найденов е подал оставка . 0| 5482 |28.10.2013 Главният инспектор на ВСС: Няма обида в напускането ми . 4| 6614 |25.10.2013 Главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова подаде оставка . 29| 6533 |22.10.2013 ВСС се самосезира за изказване на Светлозар Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads