Реклама / Ads
10| 4408 |16.06.2015 НОВИНИ

Главсекът: Задържахме и криминално проявени в Орландовци

.
Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов
В „Орландовци“ може да се стигне до непредсказуем край, ако полицията не се намеси. Най-вероятно има елемент на организираност на протеста, но това трябва да го установят колегите.
 
За това предупреди главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов в сутрешния блок на бТВ. На въпрос докога ще има блокада в квартала, той бе категоричен: „Докогато има напрежение“.

МВР не е страна в този спор. Всичко, което МВР констатира като обективни факти и обстоятелства, се придвижват своевременно към прокуратурата, допълни той.

Главсекът изтъкна, че ситуацията в кв. „Орландовци“ в момента е спокойна и направи кратка ретроспекция на събитията. „Установили сме 34 нарушители по време на протеста в „Орландовци“, като 9 от тях са синхронирани на място. С настъпване на тъмната част на денонощието определена група от протестиращите, които определям като провокатори, опитаха да разкъсат полицейския кордон.

Задържахме 25 от тях – 20 са административно санкционирани за полицейско разпореждане, а 5 са криминално проявени и продължават да са в ареста, а техните действия очакваме да бъдат обсъдени в Софийска районна прокуратура“, каза комисар Костов. От 34 задържани едва 8 са жители на „Орландовци“, другите са от други точки на столицата, поясни той.

Костов бе лаконичен относно въпрос за исканата оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той бе помолен да коментира искането за охрана във всяко населено място, както и исканията за нови униформи на служителите в МВР.

„Специфичната услуга Обществен ред и сила е скъпа услуга, въпросът е доколко можем да си го позволим“, заяви Костов. Проблемът с униформите, по думите му, предстои да бъде решен в рамките на няколко дни. Що се отнася до охраната по държавната граница, мога да кажа, че това е критична ситуация, ние сме в условия на криза от гледна точка на миграционен натиск и единствената структура, която по закон може да реагира на тази криза е МВР.

Колкото и да се спекулира, армията не може да се намеси, добави Костов. Моралните понятия чест, достойнство и патриотизъм трябва да ги разгледаме в светлината на тази криза, завърши главсекът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4530 |16.12.2014 ДАНС: Задържахме трима терористи, издирвани в Испания . 3| 4583 |29.10.2014 Цветанов вече може да бъде криминално регистриран . 3| 5854 |27.08.2014 ДАНС: Задържахме трафикант на антики, разкрихме канал . 25| 4785 |11.07.2014 Йовчев: Има извършено криминално престъпление в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads