Реклама / Ads
0| 1959 |13.09.2024 НОВИНИ

Глобалните фондови пазари се покачват с оптимизъм за намаляване на лихвите

.
финанси Източник: pixabay.
Тази седмица глобалните фондови пазари отчетоха предимно положителни резултати, подкрепени от оптимизма около намаляването на лихвите от централните банки.
 

Второто намаление на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) за годината доведе до рали на пазарите в Европа, съощи euronews. Европейските фондови пазари възстановиха загубите си от началото на седмицата, след като в четвъртък беше обявено дългоочакваното намаление на лихвите от ЕЦБ. Основните индекси се очаква да завършат седмицата с положителен резултат. От другата страна на Атлантика, Уолстрийт продължи да увеличава печалбите си за четвърти пореден ден, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху политиката на централните банки, а данните за инфлацията в САЩ показват низходяща тенденция на потребителските цени.

 

Общо, секторът на технологиите и акциите на малките компании представиха по-добри резултати благодарение на обещаващата перспектива за по-ниски лихви. Отслабването на долара и намаляването на доходността на държавните облигации допълнително повишиха цените на ценните метали, като златото достигна нов връх.

 

Европа

 

Намалението на лихвите от ЕЦБ запали широкомащабно рали в Европа в четвъртък. На седмична база, индексът Euro Stoxx 600 се увеличи с 0.15%, DAX нарасна с 1.18%, CAC 40 се повиши с 1.13%, а FTSE 100 добави 0.73%.Както се очакваше, ЕЦБ обяви второто намаление на лихвите за годината, но леко понижи икономическите прогнози. Управителният съвет заяви, че политиката „не се ангажира с определен курс на лихвите“, подчертавайки, че бъдещите решения ще зависят от данните и ще бъдат разглеждани на заседание по заседание. Вероятността за допълнително намаление на лихвите през октомври значително намаля, въпреки че намаление през ноември остава възможно. В съответствие с глобалните тенденции, засегнатите преди това технологични акции претърпяха солидно възстановяване, благодарение на оптимизма около по-ниските лихви. ASML нарасна с 3.48%, докато SAP се увеличи с 2.145% през последните пет търговски дни.

 

Основните финансови акции също показаха добри резултати след значителни новини. HSBC се покачи с 1%, UBS увеличи стойността си с 1.4%, а BNP Paribas се повиши с 1.37% от миналата седмица. HSBC разглежда възможността за обединяване на своите търговски и инвестиционни банки, за да намали разходите. Междувременно, UniCredit придоби 9% дял в Commerzbank, включително 4.49% от германското правителство. Акциите на Commerzbank скочиха с 18%, докато акциите на UniCredit нараснаха с 2.7% след новините.

 

Въпреки това, акциите на луксозните потребителски стоки останаха подтиснати поради продължаващото слабо търсене от Китай. Акциите на LVMH спаднаха с 5.31%, Hermès се понижиха с 7.31%, Ferrari намаля с 2.67%, а Christian Dior се сви с 4.52% през петдневния период. Акциите на фармацевтичните компании бяха смесени. Novo Nordisk се върна в положителната територия за седмицата, увеличавайки се с 2.66% в четвъртък. Най-голямата европейска компания заяви, че експерименталната ѝ противозадебелителна таблетка може да бъде по-ефективна от инжекцията Wegovy. Напротив, Roche падна с над 2% след новини, че ранната им таблетка за отслабване може да предизвика странични ефекти. Акциите на швейцарската фармацевтична компания намаляха с 4.47% за седмицата, достигайки двумесечен минимум.

 

На икономическия фронт, месечният БВП на Великобритания отчете второ поредно застой, увеличавайки вероятността за допълнителни намаления на лихвите от страна на Bank of England. Въпреки това, британската лира и еврото се възстановиха от седмичните си ниски нива благодарение на отслабването на долара и охлаждането на инфлацията в САЩ.

 

Уолстрийт

 

Американските фондови пазари се възстановиха рязко, тъй като инвеститорите очакват Федералния резерв да обяви първото си намаление на лихвите следващата седмица. Инфлацията в САЩ за август спадна до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. Въпреки това, основната инфлация беше леко по-висока от очакваното. Въпреки намалените надежди за значително намаление на лихвите, оптимизмът за плавно приземяване и постепенно намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв подхрани широкомасово пазарно рали.През последните пет търговски дни, индексът Dow Jones Industrial Average нарасна с 1.86%, S&P 500 се увеличи с 3.46%, а Nasdaq Composite се повиши с 5.27%. Осем от единадесет сектора записаха седмични печалби, като секторът на технологиите водеше с увеличение от 3.85%. Секторът на недвижимите имоти, чувствителен към лихвите, също се представи добре, нараствайки с 2.15% спрямо миналата седмица. Въпреки това, секторът на енергията изоставаше, падвайки с 2.32% заради спадналите цени на нефта.

Nvidia изтри всички загуби от миналата седмица, скочвайки с 11% през петдневния търговски период. Другите акции от групата на „Седемте великолепни“ имаха смесени представяния, като Microsoft се увеличи с 4.56%, Amazon се повиши с 5.12%, а Meta нарасна с 1.69%, докато Alphabet спадна с 1.93%, а Tesla се понижи с 0.16% на седмична база. Акциите на Apple останаха стабилни след представянето на новата серия iPhone 16, тъй като новата функционалност ще бъде налична едва през октомври.

 

Азия и Тихоокеански регион

 

Основните индекси в Азия се очаква да завършат седмицата по-високо, в съответствие с глобалната тенденция. Японският Nikkei 225 леко се увеличи тази седмица, тъй като ралито на йената продължи. Австралийският ASX 200 достигна нов исторически връх, като 10 от 11 сектора в индекса отчета печалби за седмицата. Ралито беше особено силно в акциите на недвижимите имоти, тъй като надеждите за намаления на лихвите нараснаха. Индексът Hang Seng на Китай се повиши за трети пореден търговски ден в петък, въпреки плоското представяне за седмицата. Усилията на китайското правителство да укрепи икономиката може да започнат да дават резултати, тъй като износът се увеличи с 8.7% на годишна база през август, надхвърляйки очакваните 6.5%. Въпреки това, вносът се увеличи едва с 0.5%, което показва продължаваща слабост в вътрешното търсене. Междувременно, Пекин увеличава подкрепата си за проблемния сектор на недвижимите имоти, което се очаква да възстанови доверието на потребителите и бизнеса. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2880 |13.09.2024 Откриха препарирани защитени животни в имота на Светослав Илчoвски? . 1| 2137 |13.09.2024 Полският външен министър е в Украйна, призова НАТО и демократичния свят да ускорят доставките на оръжие . 1| 2148 |13.09.2024 Радев: Правителството на Северна Македония все още не е напуснало предизборната реторика . 0| 2134 |13.09.2024 Расте броят на жертвите на опустошителния ураган "Яги" във Виетнам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads