Реклама / Ads
0| 5323 |30.12.2010 НОВИНИ

Глобяват търговци предлагащи опасни стоки

.
снимка: Булфото
Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров откритите опасни стоки досега в рамките на кампанията „Коледата безопасна” са девет.
 

Направени са 430 проверки. Глобени са 21 търговци за това, че не притежават документ за произход на стоките и документ за съответствие за безопасност. При девет търговци имаме стоки, които не само не са били придружени с документ за съответствие за безопасност, но след направените изследвания е установено, че те по безспорен начин са опасни.Издал съм заповеди за забрана на тяхната реализация и изтеглянето им от пазара, каза Дамян Лазаров. Една част от тях са продукти, имитиращи плодове – гроздчета, черешки, ягоди, боровинки. Освен тях опасни са се оказали и декоративни цветни камъчета за украси, които наподобяват изключително много желирани бонбони и много лесно децата могат да ги помислят за лакомство и да ги погълнат. Отново заради имитация на бонбони е забранена една еко почва, която се поставя в саксиите на домашните растения и която при поливане увеличава размерите си и добива вид на цветни бонбонени дражета.

“В рамките на кампанията забранихме и четири вида дрехи с връзки, които са много рискови за деца до седем години, тъй като е възможно да доведат до задушаване на малчугана. Два други продукта, които спряхме, са от групата на т. нар. „стоки за шега”. Това са дъвка и химикал, от които удря ток. При дъвката това става с опита да бъде разпечатана, а при химикала – при неговото включване. Те са особено опасни за малките деца. Въпреки тези данни, като цяло можем да обобщим, че месец декември е спокоен месец относно безопасността, може би защото са ангажирани всички участници, които спомагат по различен начин за тази кампания – това са медиите, потребителски организации, търговски организации, контролните органи”, каза Дамян Лазаров.

От началото на годината на базата на компетенциите, с които разполага Комисията за защита на потребителите, са забранени около 180 опасни стоки. За месец декември при изключителна концентрация върху темата безопасност имаме само девет продукта, което не е пропорционално на останалите, разпределени по месеци. Това показва и едно желание от страна на търговците поне последния месец на годината пазарът да бъде относително спокоен що се касае изискванията за безопасност. Това би трябвало да ни успокоява, но не трябва да притъпява бдителността ни – на потребителите, на контролните органи, на неправителствените организации, на медиите, посочи председателят на КЗП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6068 |30.12.2010 България с едни от най-опасните пътища в Европа . 0| 4869 |23.12.2010 От ГДБОП заловиха ментета на маркови стоки за 800 хил. лв . 7| 5649 |23.12.2010 Новите крушки опасни, пръскат живак . 0| 5268 |17.12.2010 Глобяват почистваща фирма в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads