Реклама / Ads
1| 3916 |01.11.2017 НОВИНИ

Гневни учени: Спрете 10-годишния геноцид над нас

.
Източник: БГНЕС
Около 1000 учените от БАН отново излязоха на протест пред Министерски съвет с искане за повече пари за наука и достойно заплащане на техния труд. Вече стана традиция на 1 ноември всяка година, вместо да празнуват, научните работници да протестират.
 
Протестът започна в 11 ч. и временно затвори за движение бул. „Цар Освободител“ - от сградата на Народното събрание до ул. „Раковски“.

Учените са изключително гневни и обезверени, защото вече 10 г. не са им пипани заплатите и този сектор не се обръща внимание. Според тях това неглижиране се прави умишлено, за да може обезграмотяването на продължи и в България да остане удобна за манипулиране маса.

"Спрете 10-годишния геноцид над работещите в науката" ,"Чуйте! Разберете! Събудете се! Без наука България е без бъдеще!“, „Време е за увеличение на заплатите ни“, са част от посланията на издигнатите плакати, предаде "Фокус".

След като минаха през паметника на Стефан Стамболов, където поднесоха венец, протестиращите стигнаха до Министерския съвет, където бяха внесени техните искания за повече повече пари за наука в Бюджет 2018 г. Те настояват парите за наука да достигнат 1% от БВП, което представлява със 75 млн. лв. повече от предвиденото в бюджета за догодина и увеличаване на заплатите с поне 100 лв.


Доц. Светла Данова, която работи в Института по микробиология от 30 години, споделя, че заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита. Освен това има 30 обучени дипломанти, предаде bTV. По думите й в института разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти. Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Учените са категорични - този път протестите ще продължат, докато не бъде чут гласът им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7174 |31.07.2017 Учени: Може да сме сами във Вселената . 6| 4234 |01.05.2017 Калоян Паргов на 1-ви май: Гневни сме, защото бедността убива страната ни! . 0| 3843 |30.03.2017 И от министерство на културата гневни за Копривщица . 10| 5856 |19.03.2017 Корнелия Нинова: Лъжедемократи, спрете да ревете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads