Реклама / Ads
1| 2219 |10.09.2024 НОВИНИ

Големият дявол за учениците ли са телефоните днес?

.
телефони Източник: БГНЕС
Телефон не трябва да се използва в училище. Трябва да се преборим за мотивацията на ученика.
 

Под 10% е коефициентът на полезност на електронните устройства в час. Тази позиция изрази пред БНТ Юлиян Попов от синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа."


Телефонът не се използва с учебни цели. Респектът в клас се гради с правила, смята Попов. Учителят е притиснат в ъгъла. Затова учителите искат да се налага санкция за нарушителите.


Антоанета Василева от Асоциация за безопасен интернет подчерта, че забраната за телефон в час няма да реши проблема с разсеяността на децата. Телефоните по думите ѝ, трябва да се включат в учебния процес по интересен за децата начин. Важен е въпросът какво липсва в българското образование. 


Децата се разсейват, когато не им е интересно в класната стая. Съгласна съм, че когато има правила, те трябва да се спазват, но правилата трябва да са адекватни на днешното време и да има последствия, изтъкна Василева. Детето трябва да отива с желание на училище, подчерта тя. 

 

Австралия въвежда забрана за използването на телефони в публичните училища в няколко щата. В Нов Южен Уелс наскоро бе приета политика, според която учениците трябва да държат телефоните си изключени и извън полезрение по време на учебните часове​, съобщава NSW. Куинсланд също ще последва този пример през 2024 г., разширявайки ограниченията, за да включи и смартчасовници по време на часовете и почивките​. Това решение е взето във връзка с нарастващите притеснения относно разсейването и тормоза, като в Южна Австралия вече са отчетени значителни положителни резултати от забраната, включително намаляване на проблемите с поведението и насилието​.Тези мерки са част от национална инициатива, която цели да създаде по-добра учебна среда, като минимизира разсейването, причинено от мобилните устройства.

 

Наскоро и в Гърция забраниха на учениците в гимназиите да ползват мобилни телефони по време на учебния ден. Причината за тази мярка е увеличаване на случаите с оказване на психически тормоз върху деца със заснети в училище клипове. Според наредбата там учителите са задължени да събират мобилните телефони преди началото за занятията и да ги връщат след края на часовете. Преподавателите заявяват, че децата са в пълна зависимост от технологиите и няма наказание, което да ги принуди да се откажат от телефоните си в училище. Максималното наказание, което училището може да приложи при неподчинение, е до 5 дни изключване от училище и разговор с родителите на провинилото се дете.

 

Франция още през 2018 г. въведе забрана за използване на мобилни телефони до 9. клас в училищата. Забраната се отнася за цялата територия на училището както за часовете, така и за междучасията. В някои райони на Австралия използването на мобилни телефони е забранено в началните училища. Ограничения има още в отделни училища или цели области в Белгия, Испания, Великобритания и Нидерландия. Британското правителство също препоръча да се забрани употребата на смартфони в училище по време на часовете и в междучасията. Швеция също спря временно плана си за цифровизиране на класните стаи, дори във Финландия, където притежанието на телефони Нокиа е въпрос на национална гордост, има подписка за забрана на телефоните в училище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2173 |10.09.2024 Два автомобила се сблъскаха челно край Владая, има ранени . 0| 2160 |10.09.2024 Украинските сили свалиха 38 дрона и 2 ракети, изстреляни от окупаторите през изминалата нощ . 0| 2177 |10.09.2024 Служебният правосъден министър отхвърли възможността да участва в процедурата за избор на нов обвинител №1 . 3| 2204 |10.09.2024 Първи в света: С гребна лодка българи прекосиха Северния ледовит океан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads