Реклама / Ads
4| 6131 |25.12.2023 НОВИНИ

Голям протест в Белград, сърбите-демократи не искат Вучич /видео/

.
Източник: Nino Rakichevich/Facebook
Пореден ден на антиправителствени протести в Белград. Този път се стигна и до сблъсъци. Хиляди хора излязоха вчера вечерта по улиците на столицата на Сърбия, след като президентът Александър Вучич заяви, че не са открити нарушения по време на изборния ден и анулиране на резултатите няма да има.
 

Поддръжници на втората по големина политическа сила - коалицията "Сърбия срещу насилието", опитаха да нахлуят в сградата на Избирателната комисия.

 

Демонстрантите хвърляха яйца, камъни и други предмети. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хората, защитаващи правото си на свободни избори и демокрация.





Междувременно продължава барикадата на двама от лидерите на опозицията, които обявиха гладна стачка и се затвориха в сградата на Избирателната комисия. Те отказват да напуснат, докато не бъдат оттеглени резултатите от вота.

 

Хиляди сърби се събраха в центъра на столицата Белград на антиправителствен протест с искане да се анулират парламентарните и местните избори, след като часове по-рано президентът Александър Вучич заяви, че няма да уважи желанието на част опозицията за касиране на вота, предаде "Ройтерс".

 

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд, сочат предварителните резултати на Централната избирателна комисия.

 

В понеделник международната мисия за наблюдение заяви, че СПП е спечелила предимство по нечестен начин, понеже медиите са проявили пристрастност.

 

Освен това според мисията президентът Александър Вучич е проявил неправомерно влияние и също така има нарушения при гласуването, като например купуване на гласове. Вучич от своя страна заяви, че изборите са били честни, отбелязва "Ройтерс".





Сръбската полиция използва лютив спрей срещу участници в днешния протест в Белград. Силите на реда прибегнаха до въпросната мярка, след като протестиращи се опитаха да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на сградата и счупиха някои от прозорците ѝ, разказва още източникът на британската агенция.

 

Левоцентристкият опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието" зае второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - трето с 6,56%.

 

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция "Сърбия срещу насилието" се опитаха да отворят вратата на кметството, но не успяха да влязат, докато тълпата викаше "влизайте, влизайте" и "не се предавайте".

 

Друг член на коалиция "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4954 |25.12.2023 The Irish Times: Двама българи с обвинения по случая "Верила" . 0| 4805 |25.12.2023 Очаква ни слънчева и топла Коледа . 1| 5052 |24.12.2023 Сагата с “Верила”: Пуснаха четирима от задържаните моряци . 7| 5823 |25.12.2023 Честито Рождество!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads