Реклама / Ads
4| 25096 |04.06.2024 НОВИНИ

Готлиб, МВФ: В България има най-голям процент на младежи, които нито работят, нито учат

.
Джеф Готлиб Източник: БГНЕС
За ускоряване на растежа в България могат да се направят няколко неща. На първо място това е работната сила. Това открои Джеф Готлиб, старши регионален представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа. "В България има най-голям процент на младежи, които нито работят, нито учат и трябва да се подпомогне тази група да стане активна на пазара на труда. Това е чувствителен въпрос и може би трябва да се помисли за внасяне на работна сила", посочи той.
 

"Освен това е нужно повече да се инвестира в общественото образование, което води до повишаване на производителността и до повишаване на дигиталните умения", каза представителят на МВФ, предаде БТА.

 

По думите му това може да стане с допълнително финансиране, включително от европейски фондове, препоръча Готлиб, който участва в 15-ото издание на икономическия и бизнес форум "Шумът на парите" в София днес.





Усещането за нивото на корупция е много високо. Има конкретни закони, които са приети, но не са приложени, коментира той. Според него, ако се намали корупцията, това ще повиши производителността чрез преразпределението на инвестициите и капитала, което може да стане през реформи и ще отблокира европейските средства. 

 

"През последните 12 месеца инфлацията рязко спада, без това да се отрази върху икономическия растеж, а за малка икономика като България е много важно какво се случва в световен мащаб", смята Джеф Готлиб, старши регионален представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Той

 

Готлиб изтъкна, че през последните 30 години се върви към глобализация и това води до интеграция между икономиките, но сред професионалистите се шири мнението, че сме на точка на промяна и средата за конвергенция и приобщаване става все по-трудна. 

 

По думите му инфлацията е достигнала нивата от преди пандемията от COVID, като за повечето икономики вече е в рамките на 3-5 процента.  

 

В Централна, Източна и Южна Европа доходите на домакинствата растат и това се случва към края на инфлационния шок, каза Готлиб.







"Има три фактора, които повишават доходите в този регион - първо хората търсят компенсации за цените, вторият е, че правителствата увеличават минималните заплати и на трето място е, че пазарите на труда са силно ограничени", добави той. 

 

Според него очакванията са, че инфлацията ще продължава да спада и с това и нарастването на минималните заплати ще се забави. 

 

Притеснението е, че заплатите се повишават много по-бързо от производителността, а това означава, че разходите за труд за бизнесите се повишават и те трябва да вземат важни  решения – да намалят печалбите, което е първата възможност за обществото като цяло. Втората и третата опция са притеснителни, защото фирмите имат по-високи разходи за труд и те ще се прехвърлят към инфлационния натиск, и на трето място бизнесите могат да се справят с тези повишени разходи за труд като освободят много работници, разясни Готлиб, но добави, че третият вариант е малко вероятен за Източна Европа.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3215 |04.06.2024 Българската прокуратура проверява дали "Вагнер" са убили военнопленници и цивилни в Луганск и Донецк . 4| 2640 |04.06.2024 "Нойе Цюрхер Цайтунг": Oпозореният главен прокурор на България влиза в политиката . 0| 2449 |04.06.2024 Най-големият партньор на Нетаняху подкрепя сделка за Газа. Хамас още мълчи . 0| 2387 |04.06.2024 Свалиха машинист от локомотив, първоначално дал положителна проба за наркотици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads