Реклама / Ads
4| 6917 |27.06.2013 НОВИНИ

Готови близо 800 стр мотиви на съда по „Килърите”

.
Петър Стоянов в съда
Мотивите на съда по делото „Килърите” са готови и пътуват към апелативния съд във Варна. Папката съдържа близо 800 страници. Това е уникален обем в съдебната практика, коментират юристи.
 

Те предполагат, че съдия Димчо Луков е предприел тактиката да опише подробно всички документи и доказателства, уличаващи обвиняемите в тежки престъпления. Това в голяма степен облекчава апелативните съдии, които ще разполагат с целия доказателствен материал и мотивите за присъдите, изградени на тяхна основа.

На 22 декември 2012 г. обвиняемите Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца  и Георги Вълев от група за поръчкови убийства получиха доживотни присъди без право на замяна от Шуменския окръжен съд.

Съдът отсъди на Янко Попов 17 години затвор, на Райчо Стойнев – 15 години и на Петър Атмаджов – 4 години.

 

Знаковият процес започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани бяха близо 150 свидетели.

 

Тримата получиха най-тежкото възможно наказание за организацията и осъществяването на убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София. За извършване на банкови сделки без разрешение Георги Вълев ще бъде глобен 8000 лв., като ще му бъдат конфискувани 97 000 евро и 15 000 лв.

Янко Попов бе признат за виновен в помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи присъда от 17 години. Петър Атмаджов беше осъдена на 4 години лишаване от свобода за това, че е улеснил Владимир Филев да умъртви Петър Лупов, че е бил помагач при убийството на Румен Рачев, че е бил помагач при причиняването на телесна повреда на Петър Лупов и за това, че е улеснил палежа на автомобила на Петър Лупов.
Съдът призна Райчо Стойнев за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи 15 години лишаване от свобода. Съдът постанови още Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев да изплатят различни суми – от 5000 до 400 000 лв., на гражданските ищци.

В момента в българските затвори наказание "доживотен затвор без замяна" изтърпяват 58 души, като част от тях са наложени след отмяната на смъртното наказание. Ако най-тежката присъда се запази и за тримата осъдени днес, те ще станат 61 души.

 

В края на 2011 г. и след това през април 2012 г. друг член на групата – Георги Петков - Дачи получи две последователни осъдителни присъди от Плевенския окръжен съд. Първото му наказание бе 20 години за опит за убийство на известния плевенски гангстер Камен Балбузанов - Куката, който бе прострелян в местно заведение през ноември 2009 г. Второто – отново от 20 години, за стрелбата по Ивайло Паунов - Джовани на 13 март 2005 г. пред варненското заведение "Сохо".

 

Дачи е обвинен още за покушението над бившия общински съветник от "Атака" в Самоков Юри Галев. Петков влезе трайно в полезрението на разследващите през август 2010 г., след като прокуратурата го обвини като фактически извършител на стрелбата по Галев, дни след която той почина от раните си.

Заедно с Дачи тогава бяха задържани и смятаните за основни фигури в бандата Петър Стоянов – Сумиста, наричан още Вожда, Янко Попов - Туцо, Васил Костов - Васко Кеца и Методи Иванов.

 

По време на процеса лъснаха и редица политически протекции, с които се ползват някои от обвиняемите. Имената на политици като Младен Червеняков и Кирил Добрев от БСП бяха замесени от важен свидетел като близки на сръбския мафиот Сретен Йосич. Червеняков яростно отрича да има връзка с Йосич и твърди, че показанията на свидетеля са изтръгнати с манипулации и натиск. Това  обаче е нелепо, тъй като свидетелят Боян Джамалов е разкрил връзките не по време на разпит а в разговор в режим на СРС, когато не е подозирал въобще, че го записват.

 

В последните седмици се развихри неистова кампания срещу зам.-главния прокурор Ася Петрова, която бе прокурор по делото „Килърите”. Тази кампания бе подета и от някои медии. Петрова заяви в интервюта, че знае кой стои зад нападките срещу нея, но отказа да ги назове. Това щяла да направи след време.

 

Припомняме, че по време на процеса Сумиста бе защитаван от висши партийни функционери и от висши магистрати. Някои от тях дори заплашваха прокурори по делото и притискаха свидетели да променят показанията си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 163| 7081 |19.06.2013 Станишев: Пеевски беше предложен с чисти мотиви . 20| 5537 |18.06.2013 Животновъди от цялата страна готови за протести . 15| 5037 |06.06.2013 Х. Адемов: Няма да се раздават готовите пари на данъкоплатците . 48| 5374 |23.05.2013 Станишев: Готови сме да вземем мандат за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads