Реклама / Ads
1| 2641 |18.11.2022 НОВИНИ

МО е готово да внесе промени за заплащането на извънредният труд на военнослужещите

.
По време на днешния парламентарен контрол служебният министър на отбраната Димитър Стоянов посочи, че финансовите средства не компенсират натрупаната умора. Те не са най-доброто решение. Целесъобразният подход е да се осигури достатъчно изправна техника и личен състав, подчерта Стоянов. Той обясни обаче, че Министерството на отбраната е готово да помисли за законодателни промени или да подкрепи такива, изготвени от депутатите.

В момента законът не предвижда възнаграждения за извънредния труд на военните, а само, че продължителността на дежурството им не може да надвишава 24 часа или общо 160 часа на месец освен в извънредни случаи, когато има акт на министъра, разказа Стоянов.

 

Допълнителни възнаграждения за военните не се предвиждат и когато те са извикани да работят в почивен ден или на официални празници. В тези случаи те се компенсират единствено с допълнителна почивка. Компенсациите се заплащат като извънреден труд само и единствено, когато военните прекратят трудовите си правоотношения и не са взели почивката си, докато все още са били на работа.

 

Военните в момента трудно вземат и полагащите им се почивни дни, а причината са засилените учения по линия на НАТО, включването им в охраната на границата, но и помощта им при бедствия и аварии, стана ясно от изказването на Стоянов.

 

Общо 3207 военнослужещи с 200 единици техника са се включили в разчистване на сгради и улици след наводненията в Карловско. Военните са помагали и за доставката на стоки от първа необходимост, отчете още министърът.

 

От 1-ви август досега военните са помагали за гасенето на 7 горски пожара. В това са се включили 373 военнослужещи. А за разчистването на щетите от 9 наводнения са участвали общо 1953 военнослужещи със 175 единици техника. Наложила се една медицинска евакуация с военен вертолет, а за спасявания, отново с военен вертолет, са направени 3 полета.

 

От началото на годината военните са разчистили 188 невзривени боеприпаси от различен тип и калибър.  Отчитат се проблеми не само от организационен характер, но и по логистично отношение. На базата на направените изводи се правят стъпки по оптимизиране на дейностите, но и по закупуване на нова екипировка и оборудване, обясни Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2593 |18.11.2022 ПП и ДБ ще внесат проекторешение за временна комисия, която да разгледа промените в Изборния кодекс . 2| 3318 |17.11.2022 Акция ”Чували с бюлетини” утре срещу промените в Изборния кодекс . 2| 5371 |17.11.2022 НС прие промени в закона за висшето образование . 0| 2470 |16.11.2022 Близо 4000 подписа са внесени за помилването на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads