Реклама / Ads
1| 7450 |13.10.2016 НОВИНИ

Готви се нова далавера: С парите от ЕС купуваме скъпи джипове за границата

.
След като премиерът Бойко Борисов се похвали, че получаваме 160 млн. евро за охрана на границата от ЕС, опозиционни депутати изявиха съмнения, че парите ще се разпределят между наши фирми. Опасенията им вероятно няма да се окажат напразни, научи Фрог нюз.
 
Става дума за голямата поръчка за купуване на джипове за Гранична полиция. Вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви пред ресорната комисия в парламента, че с част от тези 160 млн. евро за справяне с мигрантския поток ще бъдат купени 400 джипа, които трябва да се разпределят на турската, гръцката и сръбската граница, без да даде повече подробности.

Фрог научи, че в МВР е в ход изготвяне на поръчка за покупката на тази техника, като базовата цена ще е не по-малко от 50 000 лв на машина с всички възможни екстри и глезотии. Избран е нов модел високопроходим джип на популярна японска компания и то неслучайно, твърдят запознати.

 

Има голяма вероятност комисионната за купуването на толкова техника да е много сериозна. Като спомен от социлизма и създадените тогава Вътрешни войски в средата на 80-те години на миналия век,  жандармерията, като техен приемник, има на разположение и в момента около 100 БТР-и и МТЛБ(Многоцелеви лек транспортен бронетрастпортьор). Машините са високопроходими, МТЛБ е с вериги и са годни за всякъв терен. Защо е нужна покупката на толкова скъпа техника, като въпросните джипове, след като ремонтът на старата техника ще излезе много по-евтин?, коментираха експерти.

 

През последните години Гранична полиция е най-големият получател на всякаква техника. За границата се изсипват милиони левове, като оправданията са, че заради лошия терен техниката бързо се износва. Както Фрог писа джиповете „Ленд Роувър”, подарени от бившия британски премиер Дейвид Камерън, дадоха фира и не могат да се използват при опазване на границата. На половината от тях, около 20 возила, скоростната кутия е дала дефект.

 

Миналата година за нуждите на Гранична полиция бяха купени 18 високопроходими джипа с пари от Фонд за външни граници на ЕС и от Фонда за връщане. През тази година беше обявена нова поръчка за покупката на още 16 нови джипа, пак с пари от тези фондове. Освен това Гранична полиция получи и дарение от 18 джипа от Германия.

 

Пред депутатите вчера Бъчварова обяви още, че с друга част от парите ще се закупи и изгради нова система за видеонаблюдение без да казва къде. Както Фрог писа интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница, на стойност над 33 млн. лв с ДДС, не само, че не пази браздата от мигранти, но не работи заради преразход на ток, неефективност и липса на резервни части. Или казано по-просто стои като паметник. Тя е в участъка от Капитан Андреево до Лесово.

Тя бе приета на 30 юни т.г. но оттогава дава непрекъснати дефекти, харчи много ток, а няма и кой да я поддържа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5227 |13.10.2016 Депутатска кавга и обиди за новата ваканция в НС . 0| 3761 |12.10.2016 Даваме 12 млн. лв. за нова стратегия за развитие на митниците . 1| 3714 |12.10.2016 Нинова: Събрахме 51 подписа, Главчев е длъжен да свика НС . 2| 4202 |12.10.2016 Корнелия Нинова: Страх от опозицията тресе ГЕРБ. Те са национални предатели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads