Реклама / Ads
11| 6504 |10.12.2022 НОВИНИ

Готви ли се преврат в България? Прокуратурата възложи на МВР да провери

.
Триъгълника на властта Източник: БГНЕС
Готви ли се преврат в България? Този въпрос стои на дневен ред, след като Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи по повод получена от кмета на София информация за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие. Информацията за възложената на МВР проверка е от ВАП.
 

Кметът Йорданка Фандъкова е информирала прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „Демократична България" и от представляващи ПП „Код", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември.

 

Според общинските съветници, то може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС".

 

Съветниците от „Демократична България“ и представители на партия "Код" изпратиха вчера писма до кмета Фандъкова, в което настояват тя да наложи забрана по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Двете събития, обявени в социалните мрежи, са митинг и шествие.

 

Убедени сме, че има несъмнени данни, че двете мероприятия са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната, се казва в позицията на съветниците от „Демократична България“.

От ВАП съобщават, че е извършена проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столичната община.

 

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност, допълват от прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3266 |09.12.2022 Ето как мечокът Тони от Софийския зоопарк се готви за зимен сън, лежи по гръб, също като нас /видео/ . 4| 3427 |09.12.2022 Опит за държавен преврат зад дискусията за членството ни в еврозоната видя Костадинов . 0| 3023 |08.12.2022 Още арести се очакват в Германия заради готвения преврат . 4| 3122 |07.12.2022 Нов пакет от санкции готви Европа за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads