Реклама / Ads
13| 6071 |08.10.2011 НОВИНИ

Готвим се за нов пик на кризата

.
Българите затягат още колана, ръстът на износа продължава да намалява, а финансовото министерство отново залага консервативен вариант на разходите в бюджета за догодина.
 

Сигналите, че държавата, бизнесът и гражданите се готвят за нов пик на кризата, бяха разчетени в данните на националната статистика за август - тревожно свиване на продажбите на дребно, спад на производството и най-слаб ръст на промишления износ от края на 2009 г., пише вестник Труд. “Спадът е странен. Заради туристите би трябвало да има ръст на вътрешната търговия. Като цяло данните на НСИ са лош сигнал”, заяви пред “Труд” шефът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохазки. Той не изключи да се наложи за втори път да бъде намалена прогнозата за ръста на БВП за тази година. Данните на статистиката съвпаднаха със засилващата се тревога в Европа, че кризата става все по-страшна. “Светът е изправен пред най-голямата финансова криза не само след Голямата депресия от 30-те години на ХХ век, а въобще в историята”, заяви гуверньорът на Банк ъф Ингланд Марвин Кинг.

Срив в търговията и промишлеността

Тревожно свиване на продажбите и спад в производството отчете Националният статистически институт (НСИ) за август. Продажбите на облекла, обувки и текстил на дребно са се сринали с 9% през август т. г. спрямо същия месец на м. г. Има и сериозен спад при търговията с горива (-5,1 на сто). Продажбите на битова техника и мебели са намалели на годишна база с 5,9 на сто, а тези на компютърна техника - с 3,5%. Единственият сектор, в който има ръст на оборотите, е фармацията (6,8%). Общият спад на търговията на дребно през август е 2,9%, което е най-лошият резултат на показателя у нас през 2011 г. Само в 6 страни от ЕС спадът на потреблението е по-голям. Продажбите на дребно през август в страната са намалели с 0,5% и спрямо предходния месец. Дори търговията с храни и цигари е на минус с 0,3 на сто спрямо юли. НСИ обяви и нови данни за промишлеността. Пак през август 2011 г. спрямо юли производството на ток и газ намалява с 6,2%, спадът в добивната промишленост е 5,8%, а в преработващата - 3,5%. Данните за индустрията по правило са ранен показател за бъдещи промени при експорта - иде спад! “Имаше известно съживяване на потреблението през март, април и май, но тенденцията се обърна. Като цяло данните на НСИ са лош сигнал”, заяви пред “Труд” шефът на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохазки. “Спадът е странен. Заради туристите би трябвало да има ръст”, каза той. Според Прохазки вероятно ЦИР ще направи втора корекция на очакванията си за ръста на БВП. Вече веднъж намалихме прогнозите си от 3% на 2,5%, но лошите данни показват, че и тази оценка е била прекалено оптимистична, каза той.

Бюджет 2012 “щедър” колкото през 2011-а

И през 2012 г. повечето министерства ще се простират в разходните си тавани от тази година, въпреки прогнозите за ръст на брутния вътрешен продукт. Увеличението на БВП, на основа на което се правят бюджетните сметки за догодина, е 2,8-2,9%, научи “Труд”. На тази база се залагат и темповете на ръст на приходите в бюджет 2012, главно от косвени данъци. Една от целите е да се свие още бюджетният дефицит, който за т. г. е заложен да не надвиши 2.16 млрд. лв., или 2.5% от БВП. За първите осем месеца на годината финансовото министерство отчете 1% дефицит. Ведомството на Симеон Дянков е поискало от всички министерства да разработят предложенията си за бюджета за 2012 г. в рамките на отпуснатия им за тази година, съобщи в четвъртък вечерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред ресорната парламентарна комисия. За строителното министерство са предвидени 248 млн. лв., колкото са и за т. г., уточни Павлова.

В последните седмици Симеон Дянков на няколко пъти каза, че разходните тавани за образование и култура ще бъдат увеличени. Те действително ще разполагат с повече средства, потвърди източник на “Труд”. Най-вероятно парите ще са за сметка на съкращения на разходите за силовите ведомства - МВР, отбрана и ДАНС. Около 7 млрд. лева разходи на НОИ предвиждал още проектобюджет 2012. През тази година само за пенсии осигурителният институт разполага със 7,07 млрд. лв. От финансовото министерство в петък категорично отказаха да коментират конкретни цифри, свързани с проектобюджета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5049 |06.10.2011 Костов пита Борисов как ще се справи с кризата . 85| 5564 |04.10.2011 Борисов поучава ЕС как да излезем от кризата . 101| 6896 |06.08.2011 Удряме второ дъно на кризата? . 13| 5591 |14.05.2011 България най-бавно излиза от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads