Реклама / Ads
2| 3904 |17.07.2019 НОВИНИ

Говорителят на НАП: Разследващите имат две версии за атаката

.
Росен Бъчваров
Беше извършено едно престъпно деяние, чрез което в публичното пространство изтече широк обем информация на милиони хора. Все още не знаем кой е авторът, но по-важното сега е да се направи одит на информационната сигурност и технологиите, за да бъдат направени и съответните подобрения на системата като цяло.
 

 Това каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров след хакерската атака срещу приходната агенция.

 

,,Не виждаме към момента заплаха от друг пробив на системата, но пак ще повторя, че се налагат промени - технологични, процесни и такива, свързани с хора'', допълни той и заяви, че към момента разследващите имат две версии за атаката, но отказа да разкрие повече информация говорителят на НАП.

 

,,Този пробив вече е поправен, т.е. уязвимостта по този канал е поправена, но продължаваме с цялостния одит, като вероятно ще се наложи модификация на целия софтуер. Ще информираме индивидуално всеки човек, чиито данни са изтекли в пространството, трябва само да намерим технологичния начин как да стане това'', посочи още Бъчваров.

 

Поръчителите на хакерските атаки на НАП са българи, съобщи Бъчваров за Btv. Има доста основателни подозрения, че второто писмо, в което се твърди че авторът е руснак, не е от истинския извършител на атаката, допълни той.

 

„Целта на атаката е очевидна – да се покаже уязвимост на държавни информационни масиви – нещо, което на практика се случи. Нашите основни подозрения са, че поръчителите са българи и темата като цяло е локално българска. Но съвсем скоро разбрахме, че има заподозрян, задържан за тази атака”.

 

Още днес НАП ще има среща с Комисията за лични данни, за да се види кой и как да понесе отговорността, както и как да се постъпи спрямо хората, чиито данни са били оповестени. В процеса на изясняване на атаката ще стане ясно и кой как ще носи персонална отговорност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4207 |14.07.2019 Оранжев код за 18 области на страната, карайте внимателно, съветват от АПИ . 1| 4599 |13.07.2019 Климатолог: В неделя се очакват дъждове , вторник и сряда ще има бури . 1| 4120 |09.07.2019 Париж обяви климатично извънредно положение . 10| 9266 |16.07.2019 Адв. Явор Стойчев: Хората, чиито данни изтекоха от НАП, имат право на обезщетение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads