Реклама / Ads
2| 4147 |28.10.2023 НОВИНИ

В град Дженин на Западния бряг ситуацията рязко ескалира: F-16 от ВВС на САЩ унищожиха ключови ирански бази

.
Източник: личен архив
В град Дженин на Западния бряг ситуацията рязко ескалира, съобщават световните медии. Там вечерта в петък избухнаха ожесточени сблъсъци между палестинските бойци на съпротивата и израелските военни. 
 

Според наличните данни израелските отбранителни сили са вкарали в града над 100 бронирани машини, включително тежките бронирани булдозери Caterpillar D9, широко използвани в бойни действия в градски условия.

 

Целта на израелската операция изглежда е задържането и елиминирането на членове на радикални палестински групировки, срещу които Израел по-рано обяви война.

 

Въпреки мощния военен потенциал на израелската армия, израелските сили се сблъскаха с активна съпротива от страна на палестинците. 

Потвърдена е информация за няколко атаки срещу израелски позиции след навлизането на войски в града, въпреки че Израел предпочита да не коментира тази информация.

 

Изтребители F-16 на ВВС на САЩ нанесоха удари по две ключови цели на проирански групировки в сирийската провинция Дейр ез Зор.

Целите на ударите са били оръжеен склад близо до град Маядин и команден пункт в село Абу Кемал. Според източници не са регистрирани жертви или ранени: екстремистите са били евакуирани своевременно.

 

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин подчерта, че тези въздушни операции са извършени като отговор на поредица от атаки срещу американски позиции в Сирия и Ирак. 

 

Унищожените обекти, според министъра, са изиграли ключова роля за проиранските въоръжени сили в региона и унищожаването им може сериозно да отслаби възможностите на противника.

 

Въпреки това, в отговор на действията на САЩ, проиранските сили атакуваха американския гарнизон на летището в Ербил (Ирак), използвайки дронове камикадзе. 

 

Освен това шест ракети бяха изстреляни към американски позиции близо до петролното находище Умар в Сирия.

 

Трябва да се отбележи, че Сирия отрича поразяването на ирански цели, като отбелязва, че те просто не присъстват на територията на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7422 |28.10.2023 Доц. Киселова: Решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина, може да бъде оспорено пред съда . 1| 3993 |28.10.2023 Спим с един час повече! От 04:00 ч. ще стане 03:00 ч., сутрин ще е по-рано светло, вечер ще се стъмва бързо . 6| 4100 |28.10.2023 Oбезглавено бебе в един от кибуците. Израелски офицер разказва за зверствата на Хамас . 3| 4103 |28.10.2023 Вицепрезидентът на Евопейската комисия: Броят на мигрантите от Турция през България, значително е намалял

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads