Реклама / Ads
1| 3359 |12.02.2021 НОВИНИ

Градините на императора на Андрей Янев - вижте нещо наистина красиво

.
Една уникална изложба е специалното предизвикателство към любителите на изобразителното изкуство. „От градините на императора“ на художника Андрей Янев е наистина нещо изключително. Открива се на 16 февруари, понеделник в галерия „Контраст“ на ул. „Самуил“ 49.
 

            През 2019 г. Андрей Янев участва в Осмото биенале на изкуството в Пекин с картината „От един прозорец“, смайваща за акварелната техника със своите размери (140 х 125 см) дори за китайците. За нашите любители на изкуството обаче, които познават естетските акварели на художника, уловили тишината на времето, от изложбите му, посветени на Света Гора, недостижимия хоризонт и морето, този избор не е случаен.

 

            През месец февруари 2020 г., в разгара на коронавирусната епидемия в Китай, Андрей Янев получава отново покана от организаторите и екипа на Биеналето за участие в Интернет-конкурс-изложба с впечатляващото заглавие „Любовта може да победи вирус“.

 

            Какво е отнесъл Андрей при посещението си в Китай през 2019 г. от градините на императора в Забранения град и северните езера, за да направи серията акварели, посветени на Китай и специално забележителната творба „Влюбени лотоси“, картина, която ще видим сега за първи път в изложбата в Галерия „Контраст“ и избрана от 240 участника от цял свят, след прецизна селекция от кураторския екип, измежду 36 творби отразяващи най-добре темата.

 

            Защо това крехко, цъфтящо за кратко време цвете – лотосът, е акцентът в изложбата, при многообразието от цветя в Градините на императора?

 

            Както е добре известно, в Китай, още до разпространението на будизма, лотосът се е възприемал като свещено растение. От цветовете му се раждат боговете и изключителните хора на света. То се е свързвало със съзидателната сила, с мястото, където се създава животът. И оттук, с плодородието, безсмъртието, възкресението за вечен живот и духовна чистота. Появата на лотоса се е считала и като предвестие за рождеството на Буда, т.е. на Благовещението. И не само това – в изкуството на Изтока, в западното небе, символизиращо Рая, е имало езеро, където са растели лотосите, като всеки от тях се е съотнасял с душата на умрелия.

 

В будизма, с появата на лотоса се свързва и началото на новата космическа ера. Какво иска да ни каже Андрей Янев с тази изложба в травматичното време, в което живеем днес? В картините му, наред с лилиите, жасмина и ружата се акцентира именно върху лотоса. И не само това. Акварелите му, облени в светоносни цветове, напомнят за египетската космогония, при която лъчите на слънцето, осветило земята, пребивавала преди това в мрак, излизат от разцъфналия лотосов цвят? Дали художникът не ни напомня за крехкостта на човешкия път, подобен на лотоса?

 

Каквито и мисли, и инвенции да са породили тези картини – изящни, съзерцателни, облени в светлина, те са като съживителен въздух, който може да ни помогне да уловим краткотрайния миг, в който на хората се разкрива Истината за живота, защото е толкова лесно да изпуснем мига, в който „Любовта побеждава вируса…“

                                                         

Аксиния Джурова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5023 |08.02.2021 Андрей Райчев: Доган ще обвърже участие в правителство с президентските избори . 23| 4848 |25.01.2021 Андрей Чорбанов: Колективният имунитет вече сработва . 13| 4701 |19.01.2021 Проф. Андрей Чорбанов: Няма жив човек, който да каже, колко ще е имунитетът от ваксините . 35| 11218 |10.01.2021 Андрей Райчев: Не се е случвало досега в България народът да иска едно, а да стане друго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads