Реклама / Ads
0| 3125 |13.06.2024 НОВИНИ

Градушка: Стотици изпочупени коли във Великотърновско, унищожени хиляди декари овошки в Сливенско

.
Градушка унищожи около 5000 декара с овошки в Сливенско. Сред най-сериозно засегнатите села са Мечкарево и Гавраилово. Във Великотърновско има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”. Потърпевши са най-малко 10 автокъщи.
 

Велико Търново

 

След силната буря с градушка в сряда вечерта започна отстраняване на щетите. Късно снощи кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб, а днес предстои три общински комисии да посетят всички райони на града и населените места, от които има подадени сигнали за щети, за да се направи оценка на пораженията и да се търси начин за компенсация на пострадалите.






Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева”. Днес там ще е неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности.

 

Екипи на „Пожарна безопасност”, както и на „Гражданска защита”, се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета.

 

Улиците във Велико Търново се превърнаха в реки, а градушката изпочупи прозорците на последния етаж в Областната администрация. Щети са нанесени и на земеделските култури в района.

 

В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”. Потърпевши са най-малко 10 автокъщи. Собствениците изчисляват, че поражения има по над 400 коли на средна стойност 10 000 лева, а общо щетите са за над 4 милиона лева.

 

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха бедствено положение. Комисии ще опишат щетите. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия”, обеща областният управител Ивайло Здравков.


В същото село едно семейство е преместено от дома си заради поражения по покровната конструкция на къщата им.


Десетки сигнали след силната буря има и в Старозагорско и Шуменско. Наводнени са помещения, мазета, паднали са дървета, закъсали са автомобили по наводнените от пороя пътища.

 

Сливен

 

Градушка унищожи около 5000 декара с овошки в Сливенско. Сред най-сериозно засегнатите села са Мечкарево и Гавраилово, където ледените късове с големина на орех са нанесли 100% щети на продукцията. Има поражения и по автомобили и къщи. 


Производителите са притеснени дали ще получат финансова подкрепа от държавата.

 

„Очквахме много добра година. Вложил съм много труд и средства, но за 15 минути всичко загина”, каза един от тях.





„Около селото имаме няколко ракетни площадки, но не се чу да изстрелват нито една ракета. Оправданията са, че нямали разрешение”, добави друг.

 

„Тук има около 30-40 % прасковени масиви на 20 хиляди декара площ. Не знам как хората ще продължат работата си”, коментира кметът на село Гаврилово Теньо Божеков.

 

По думите на Тодор Братанов, директор на ОД „Земеделие” в Сливен, има назначена комисия, която извършва оглед на щетите в момента. „В срок от 10 работни дни земеделците могат да подадат заявления за обследване на стопанствата”, обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7159 |13.06.2024 Асен Генов: Радев демонстрира, че играе на политически терен, но от комфорта на президентската институция . 8| 2897 |13.06.2024 Денков и Петков: ПП ще бъдем проевропейска и антикорупционна опозиция. Гледайте реванша! /видео/ . 0| 3094 |13.06.2024 Върховният съд на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро заради миграционната политика . 7| 2527 |13.06.2024 Христо Панчугов: Борисов е изправен пред сложен и труден избор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads