Реклама / Ads
2| 3857 |14.06.2024 НОВИНИ

Потопи с много щети из цялата страна. Нямаме достатъчно ракетни площадки, каза шефът на "Борба с градушките"

.
Градушката в Нова Загора Източник: bTV
Силни бури нанесоха множество щети из цялата страна. В Нова Загора градушката беше колкото яйце, градът обявява бедствено положение. Много са щетите още в Казънлъшко и Ботевград. На този фон шефът на ИА „Борба с градушките” Валери Ценов заяви, че са необходими още ракетни площадки.
 

Казанлъшко

 

Силна буря и много щети в Казанлъшко. Получени са десетки сигнали за паднали дървета. Част от тях блокираха Подбалканския път за кратко. Има паднали дървета върху коли и щети по покриви на детски градини и производствени халета.





Няколко населени места са останали без електричество. Активирали са се свлачища. В град Шипка определят бедствието като невиждано. Градушката там е била най-едра и интензивна, предаде NOVA.

 

Има наводнени къщи, счупени стъкла на автомобили, щети по земеделска продукция. Днес ще бъдат оценявани щетите. От снощи са активирани всички служби за овладяване последиците от бедствието.

 

Бедствено положение в Нова Загора

 

Обявяват бедствено положение в Нова Загора след лятната буря снощи, предаде БНТ. Ледените късове, които се изсипаха над района, на места бяха с големината на яйце.

 

Ураганен вятър, градушка и порой в Новозагорско тази вечер. Нанесени са сериозни материални щети – счупени прозорци на сгради и автомобили, отнесени покриви, паднали дървета и наводнени улици.







„Ситуация е наистина тежка – градът беше ударен от 25-минутна градушка. Имаше парчета лед с големината на яйце. Цялата растителност на територията на града е унищожена. Листата на дърветата са по земята. Това доведе до запушване на шахтите“, каза за bTV Галя Захариева, кмет на Нова Загора.

 

От думите ѝ стана ясно, че за няколко часа улиците са били трудно проходими. Това е довело до спешното свикване на всички институции.

 

„Три екипа работят по отводняването, други три – по възстановяването на скъсаните електропроводи, а четири пожарни се опитват да помогнат на хората в най-критичните точки“, каза още тя.

 

Галя Захариева съобщи още, че от Спешна помощ са я информирали, че няма пострадали хора. Дървета и клони са паднали върху автомобили, но хората в тях не са пострадали. Пожарната е извадила двама души от наводнена кола.

 

Ботевград


Гръмотевична буря с градушка удари Ботевград и околните населени места. В продължение на около 15 минути в района са се изсипали ледени късове с големина на орех, а на отделни места и колкото яйце, предаде bTV.

 

Стихията изкорени дървета, събори клони, изпочупи стъкла на автомобили, изпотрошени прозорци на сгради и нанесе щети по покриви.

 
Засегната е също и електропреносната мрежа.

 

Няма данни за пострадали хора, но са постъпили сигнали за ранени птици. Един от тях е за щъркел, свален с помощта на вишка и откаран за лечение във ветеринарна клиника в тежко състояние с наранена глава.


Количеството на падналия дъжд е 34 литра на кв.м.







Пострадали са и селскостопански насаждения. Веднага след бедствието са сформирани общински екипи за разчистване на улици и тротоари.   

 

Временно е спряно и движението по пътя между Мездра и Ботевград в района на Новачене. Заради силната буря са паднали камъни на платното. Минава се по обходен маршрут.


Силна буря с градушка и в Рибарица. За минути улиците там се превърнаха в реки. По информация на кмета има щети и по къщите, и по колите на хората.

 
Шефът на ИА „Борба с градушките”: Необходими са още ракетни площадки


В България са изградени 262 ракетни площадки за борба с градушките. В Защитаваните територии има места, където са необходими още такива. Това заяви вчера вечерта в „Интервюто в Новините на NOVA” Шефът на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” Валери Ценов.

 

Въздушната защита от градушки: Можеше ли да се предотвратят щетите

 

„Тези дни атмосферата е много неустойчива. Тази вечер се стреля в Монтана, Враца, Стара Загора и Сливен. Площадки имаме в Северозападна и Северна-Централна България. Във Велико Търново, където са сериозните щети тези дни, нямаме ракетен способ за борба с градушки”, поясни той.







„За съжаление както ракетният, така и самолетният способ имат предимства и недостатъци. За да има  свобода на действие получават разрешение и спазват международни и държавни норми за движение във въздушното пространство”, заключи Ценов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2669 |14.06.2024 Започва UEFA EURO 2024. Тази вечер домакинът Германия среща Шотландия . 2| 2422 |14.06.2024 ЦИК окончателно определи колко мандата имат парламентарните сили. Кой партиен лидер се отказа да е депутат? . 0| 2302 |14.06.2024 Студен атмосферен фронт минава през страната, вземете си чадър . 4| 3209 |13.06.2024 За първи път изпадаме в ситуация, в която имаме не 240, а 480 депутати. Ето защо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads