Реклама / Ads
0| 2611 |27.07.2023 НОВИНИ

Граждани алармират за липса на инсулин в аптеките, омбудсманът сезира здравния министър

.
Омбудсманът Диана Ковачева Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков за десетки жалби от граждани - диабетици, които алармират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лечението на захарен диабет, съобщиха от пресцентъра на институцията.
 

Проф. Ковачева настоя за проверки по конкретните жалби, при констатиране на пропуски или нарушения настоява за незабавни мерки по тяхното отстраняване.

 

Единият от липсващите лекарствените продукти е „Оземпик инжекционен разтвор 1 мг“, т.нар. "писалка", широко използвана от много хора не по предназначение, а за бързо и рязко отслабване. Така хората, които действително се нуждаят предвид заболяването си, остават без лечение.

 

„Липсата на това лекарство и невъзможността да се набави адекватен заместител води до застрашаване живота на българските граждани, които имат нужда от него“, пише гражданин на Русе до омбудсмана и настоява да получи информация „кога ще бъдат организирани доставки по аптеките в България“. Той е разтревожен, защото е попаднал на информация за очаквана доставка в началото на месец август, но тя била изтеглена с две седмици и пита дали това в действителност е така. В този дух са и останалите жалби, свързани с препарата, отбелязват от пресцентъра на омбудсмана.

 

„Като национален омбудсман, бих искала за пореден път да изразя силното си безпокойство от постъпващите в институцията жалби и сигнали от граждани по повод липсата на лекарствени продукти в аптечната мрежа, в това число инсулини и нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица и в тази връзка отново настойчиво да препоръчам да бъдат обсъдени и предприети мерки, с които да се гарантира в дългосрочен план правото на гражданите на достъп до използваните за лечението им лекарствени продукти. Бих искала да обърна внимание, че посоченото лечение е животоподдържащо, а прекъсването му, както и смяната на терапията, крие сериозни рискове за живота и здравето на пациентите“, пише омбудсманът до министър Хинков.

 

Проф. Ковачева го информира за редица случаи на потърпевши от цялата страна, които търсят различен вид инсулин, на конкретна фармацевтична компания, като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6014 |26.07.2023 Предаването ”Въпросите” по ТВ1 спира временно да се излъчва поради липса на финансиране . 3| 5295 |25.07.2023 Обявиха три мерки за украинските граждани на българския пазар на труда . 0| 2995 |24.07.2023 До момента: Няма сигнали за пострадали български граждани от пожарите в Гърция . 0| 2632 |22.07.2023 Недоволни граждани в Израел излязоха на протест срещу съдебната реформа на Нетаняху

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads