Реклама / Ads
4| 5674 |28.05.2020 НОВИНИ

Граждани искат изцяло нов конкурс за национална детска болница

.
Източник: БГНЕС
Подписка с искане за нов конкурс за изграждане на национална детска болница поискаха граждани от инициативата ”За истинска детска болница”. Те се събраха пред сградата на Министерския съвет ден след решението за събаряне на стария строеж.
 

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обяви решението за изграждането на изцяло нова национална педиатрия - нещо, което през последните няколко месеца предизвика вълна от реакции в обществото.

 

Казусът с националната детска болница е от около 30 години. Той отново попадна в обсега на общественото внимание, след като здравният министър Кирил Ананиев обяви, че е подписал договор за изграждането на педиатрията, но във вече съществуващата сграда. Скелето обаче е старо, а недовършеният строеж според редица експерти е опасен. Въпреки това с решение на Министерския съвет сградата бе обявена за обект от национално значение, което допълнително форсира процедурата.

 

Не закъсняха и реакциите. Протести на граждани започнаха под прозорците на властта с искане за изцяло нова сграда.

 

В началото на юни подписите ще бъдат внесени в Народното събрание. Независимо, че премиерът им обеща недовършеният строеж за детска болница да се срути, от инициативата очакват парламентът да се произнесе по исканията им за нова детска болница.

 

Сред исканията, които ще бъдат внесени в Народното събрание на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", са да се обяви нова обществена поръчка за детска болница и да има нов конкурс. Обещанието на премиера, че определената сега недовършена сграда за детска болница ще се бута, не е достатъчно да се постигнат идеите ни, каза архитект Петкана Бакалова:

 

"Единственият вариант, който гарантира инициативата, е решение на Народното събрание, което би могло да задължи и следващото правителство, което и да е то, да изпълни този ангажимент".

 

От Министерството на здравеопазването отказаха коментар. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви:

 

"Ще ви разочаровам, не мога да дам отговор, министърът е бил на срещата".

Протестиращите настояват за създаване на Обществен съвет, който осигурява прозрачност на процеса и гарантира безопасността и функционалността на бъдещата детска болница, пишат от БНР.

 

"Първо е устно обещание, реално решение все още не е взето. Изчакваме да го видим облечено в съответните законови и наредби, и решения".

 

"Тук съм, защото смятам, че здравето на нашите деца е наша отговорност, на всички ни и конкретно на родителите".

 

"Всички медици, и лекари, и сестри, и администрация болнична - те са незаменими в своята помощ за здравето на децата ни, но отговорността в крайна сметка е на нас".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5368 |28.05.2020 Създаване на постоянен лекарствен резерв искат от Европейската комисия . 2| 5247 |27.05.2020 Фармацевти искат да отпадне обвинението срещу проф. Стоименова . 56| 12832 |27.05.2020 Мая Манолова: Борисов е с паник атаки и посттравматичен стрес, страх го е от гражданите . 1| 4713 |27.05.2020 Финансова инжекция от 150 млн. лв. искат фирмите за туристически превоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads