Реклама / Ads
9| 4791 |07.05.2020 НОВИНИ

Кабинетът форсира изграждането на Националната детска болница. Превърна я в обект от национално значение

.
Източник: БГНЕС
Националната детска болница се превръща в обект с национално значение. Кабинетът форсира допълнително изграждането на лечебното заведение с решение на Министерския съвет.
 

То е мотивирано с “острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца". Статутът на обект с национално значение ще позволи да бъдат съкратени сроковете за административните процедури по проекта.

 

Евентуалното придобиване на статут бе оповестено от здравния министър Кирил Ананиев преди около седмица. Той обяви, че подобно решение ще помогне за по-бърз строеж. Изграждането на Националната детска болница обаче е спорно.

 

Припомняме, че новината за сключването на договора бе съобщена по време на извънредното положение заради COVID-19 у нас. Това даде основание на широк кръг от критици да заявят, че здравният министър се възползва от ситуацията. Причината - строежът на лечебното заведение ще се осъществи в изоставен преди повече от 30 години строеж.

 

Според архитекти и инженери строежът е не само морално остарял, но и опасен. Националната граждански инициатива "За истинска детска болница" внесе в кабинета петиция с над 17 000 подписа с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

 

Забележките са и относно сеизмичната устойчивост на сградата, както и към височината на помещенията в нея, които не са съобразени с новите технологични решения в болниците. НГИ отбелязват още, че не са предвидени отделения за всички специалисти, нито достатъчно място за престоя и на родителите на болните деца.

 

Трансформирането на стария строеж в уж нова детска болница ще бъде направено от ДЗЗД "Детско здраве". Договорът за проектиране, строителство и авторски надзор на болницата е за 93 407 331.47 лева с ДДС. Ананиев защити решението си с това, че има процедура по Закона за обществените поръчки, която е извървяна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 7427 |04.05.2020 Кабинетът реши: Край на извънредното положение след 13 май . 77| 9803 |03.05.2020 Кабинетът реши: Заведенията на открито отварят. Махат КПП-тата след Гергьовден . 19| 7301 |27.04.2020 Румен Радев: Кабинетът получи изключителни правомощия да се разпорежда с публични средства . 7| 4631 |03.04.2020 Протест пред МС срещу доизграждането на детската болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads