Реклама / Ads
2| 4152 |02.06.2021 НОВИНИ

Националната детска болница и всички усилия, да се запази договора с ”Главболгарстрой”

.
Министерския съвет създаде едно държавно дружество, в което влязоха 30 милиона и реално го направи възложител с едно допълнително споразумение. Имаме държавно дружество, което да реализира бъдещата детска болница. И след септември - тишина. Усилията на бившето правителство и настоящото държавно дружество са концентрирани върху това да се запази договора с консорциума, който е от трите фирми на “Главболгарстрой”. Това е цялото неистово усилие. За сметка на децата да запазим едни частни интереси.
 

Това е печалното обобщение на един продължаващ вече над 30 години казус - този с липсата на Национална детска болница и всички скандали по нейното изграждане. България продължава да е единствената държава в Европа, която не разполага с Национална детска болница. 


Проблемът получи поредния си тласък миналата година. В разгара на кризата с COVID-19 и без дебат изведнъж стана ясно, че е бил сключен нов за изграждането на лечебното заведение. Проблемът е, че целта е да се изпълзва старият строеж, който според мнозина експерти е негоден за обезпечаване на нуждите на една съвременна детска болница. Някъде там Националната детска болница бе превърната в обект от стратегическо значение със също толкова внезапно и на тъмно взето решение на тогавашния Министерски съвет, което на практика форсира и стартирането на процедура. Това се случи по времето на Кирил Ананиев. 


Какво стана след това? 


Започнаха, разбира се, протести и петиции. Исканията са основно старият строеж да бъде съборен и да се изгради изцяло нова болница. Беше дадено и обещание от тогавашния премиер Бойко Борисов, който заяви - нова болница ще има. Новината бе обявена гръмко и с фанфари след среща на борещите се за изграждането на такова лечебно заведение български граждани и експерти. 


"Това, което може би пропусна да съобрази към момента на срещата е, че ако има нова сграда, това значи нов договор. Защото е друг предмет. И в един момент след първите фанфари започна един диалог, в който през цялото време от страна на МЗ и МС имаше натиск към нас да намерим решение в рамките на стария договор. В един момент диалогът бе прекратен от страна на институциите. Изключително изненадани останахме, когато новия министър (проф. Костадин Ангелов, бел.ред.) на 14 септември миналата година ни представи на обществено обсъждане проект за реконструкция. Къде отиде обещанието на премиера? В крайна сметка след 2 часа дебати то бе потвърдено, че ще има нова сграда за детската болница. С това завесата се спусна. Хепиенд и никакъв контакт", посочи в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" арх. Петкана Бакалова.


Създадено е и държавно дружество, в което са наляти милиони. То трябва да реализира бъдещата детска болница. След септември обаче тишината е повсеместна. Изпратени са няколко писма, които са останали без отговор. След запитване по Закона за достъп до обществената информация от страна на заинтересованите страни са направени някои интересни признания. 


Оказва се, че бившите управляващи са стигнали до извода, че строеж липсва в градоустройството и е много тежка и дълга процедура да бъде върнат обратно. Разбрали са, че конструктивната експертиза не е качествена и трябва да се възложи нова. Стигнали са до прозрението, че строежът не отговаря на националните изисквания и стандарти за болница.


Предлагат обаче нещо също толкова спорно - да се разрушат 8 етажа, да се използват старите основи, но да се вдигне нова болница. 


"Ще похарчим 100 милиона да построим неща по-бавно, изключително некачествено и неграмотно, вместо да направим нова детска болница. Искаме анализ на детското здравеопазване и на неговите нужди. На база на този анализ искаме качество на заданието. То предупределя проекта, крайния резултат", посочи още арх. Бакалова. 


По всичко личи, че усилията на бившето правителство са били насочени договора с консорциума от трите фирми на "Главболгарстрой" да бъде запазен, смята още арх. Бакалова.

 

Договорът е на стойност близо 93.5 милиона лева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3190 |02.06.2021 Д-р Оскар: Александровска болница е в катастрофално състояние . 3| 3274 |31.05.2021 Лекари се жалват, че се вдига шум около Александровска болница . 1| 3088 |28.05.2021 Проектът за детска болница да бъде рестартиран и да влезе в Плана за възстановяване . 2| 3607 |27.05.2021 Радев: Огромен проблем виси над националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads