Реклама / Ads
4| 5092 |27.04.2010 НОВИНИ

Граждани искат оставката на Евдокия Манева

.
Инициативен комитет на родители и граждани поиска оставката на заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.
 

Официално копие от искането е изпратено на министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание - Цецка Цачева, до самата Евдокия Манева и до медиите.

В писмото членовете на комитета критикуват Евдокия Манева, че на 22 април тази година на официалното откриване на Националната лаборатория за изследване на ГМО в околната среда тя си е позволила отново да отправи необосновани заплахи за санкции от страна на европейските институции.

"Припомняме, че тази линия на поведение на г-жа Манева е основната причина за възникването и изключителното изостряне на кризата на доверие в управляващите и лично във Вас като Премиер през първите три месеца на 2010 г.", допълват от Комитета.

Публикуваме целият текст на писмото:

"Уважаеми г-н Премиер
На 18.03.2010 г. с голямо мнозинство на народните представители и с Вашата лична активна подкрепа Народното събрание прие решения по Закона за генетично модифицираните организми, които удовлетвориха желанията на избирателите, защитиха националните интереси и прекратиха възникналата драматична криза на доверие в институциите и управлението на страната.

Проведените социологически проучвания потвърдиха единодушното становище на българите против каквото и да е разпространение на ГМО на територията на България. Вашата позиция като Премиер в подкрепа на това искане беше многократно заявена пред обществото. Парламентът се произнесе еднозначно по този въпрос. Ето защо ние като граждани на България сме дълбоко шокирани и възмутени от поредния опит на заместник-министъра на околната среда и водите г-жа Евдокия Манева да манипулира общественото мнение по въпрос, засягащ пряко интересите на всички нас и на нашите деца", се казва в писмото на Инициативния комитет.

Г-жа Евдокия Манева в продължение на повече от 2 месеца укрива действителното съдържание на писмото от ЕК, послужило като мотив за предлаганите промени в ЗГМО. Тя излъга пред медиите за наличието на заведена наказателна процедура срещу България и за естеството на предвижданите промени, подведе съзнателно колегите си от КОСВ по тези въпроси, отказа всякакъв реален диалог с неправителствени, браншови и граждански организации.

Дори след публично изразената Ваша позиция г-жа Манева продължи да налага на колегите си в КОСВ текстове по закона, които противоречаха на идеята за недопускане на отглеждането на ГМО в България. Тя се възползва от изключително сложната и специфична материя, използва заблуда и директна лъжа за приемането на двусмислени текстове, които отварят скрити възможности за масово отглеждане на ГМО. Всички опити за еднозначни и ясни формулировки бяха отхвърляни от нея без никакви мотиви. Повечето предложения на неправителствения сектор изобщо не достигнаха до обсъждане. Това поведение доведе до многобройни протести.

Очевидно е, че заместник-министър Манева не е променила стила си на действие и това не е вероятно да се очаква в бъдеще. Подкрепата й за цианидната технология при обработка на благородни метали също откровено противоречи на целите на представляваното от нея министерство. Тя е още едно доказателство за нейната непригодност да изпълнява заеманата длъжност.

Считаме, че г-жа Евдокия Манева е непоправимо компрометирана в очите на обществото, работи против българските национални интереси и опазването на околната среда, лобира за частни интереси и уронва престижа на институциите, включително Вашия като Премиер на Република България.

Ето защо ние в качеството си на граждани на Република България, избиратели и данъкоплатци, настояваме за НЕЗАБАВНОТО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЕВДОКИЯ МАНЕВА.

Изпълнението на това наше искане ще считаме за проява на отговорно държавническо мислене и поредно доказателство за Вашата способност да се вслушвате във волята на своите избиратели, когато тя съвпада с националния интерес на България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5121 |27.04.2010 Звукозаписни компании искат МВР-следене в интернет . 0| 5115 |22.04.2010 РЗС и US-журналисти искат криминални разкрития . 0| 4796 |17.04.2010 Парламентът отваря врати за граждани . 12| 6787 |16.04.2010 Искат 3 години затвор за насилие на животни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads