Реклама / Ads
10| 3556 |22.03.2021 НОВИНИ

Гръмкото обещание на Борисов се срива, експерт обяснява защо не можем да произвеждаме ваксини

.
Източник: БГНЕС
На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство. Единият начин е да пристигат готови ваксини и в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е - да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по добрата производствена практика.
 

Това обясни пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

 

По думите й при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство - 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба, и ако ние единствено я опаковаме. Тя уточни, че и това изисква разрешение за производство.

 

Проф. Петрова припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки и единствено да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици:

 

"Дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти".

 

Припомняме, че преди два дни на поредната си обиколка премиерът Бойко Борисов заяви гръмко, че бол много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България.

 

„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас. А ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи”, изтъкна той, след което бе оборен от редица експерти.

 

Проф. Генка Петрова коментира и случаите, довели преди дни до временно прекратяване на ваксинирането с "АстраЗенека" в редица европейски страни:

 

"На фона на милиони дози, използвани в Европа, съобщения за 5-6 случая са с много ниска честота. Когато се появят съобщения за тежки случаи, законодателството позволява няколко варианта за промени във вече издаденото разрешение за употреба. Единият вариант е се променят указанията в кратката характеристика на продукта. Другият - да се спре продуктът или да се ограничи неговата употреба. Третият вариант е да се направят специални предупреждения за определени групи. В случая ЕК е взела решение да се допълни кратката характеристика на продукта, че има риск от тромбози при жени на възраст между 19 и 55 години".

 

Според нея има още много информация да се събира по случая с препарата на "АстраЗенека".

 

Проф. Петрова подчерта, че здравните власти трябва да се съобразяват с европейската препоръка и да предлагат ваксината на гражданите:

 

"Трябва да се засили позитивното съобщение от здравните власти към неваксинираните лица", каза тя и отбеляза, че ползите от ваксините са много големи.

 

Темпото на ваксинирането в България е много бавно и опасността за здравето на хората е все още твърде високо, обобщи проф. Петрова и категорично акцентира, че само ваксинирането може да помогне за овладяване на епидемията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5886 |22.03.2021 Иван Бакалов: Нашенецът все си представя един начело. Да нарежда, да уволнява! Така е свикнал от Борисов, преди от Живков . 6| 3186 |22.03.2021 Борисов поздрави Заев за преизбирането му . 27| 4762 |21.03.2021 Ангелов опроверга Борисов. Не зависело от нас кога ще произвеждаме ваксини . 25| 9859 |21.03.2021 Учен от БАН опроверга Борисов за завода в Разград. Нямал общо с ваксини срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads