Реклама / Ads
25| 9863 |21.03.2021 НОВИНИ

Учен от БАН опроверга Борисов за завода в Разград. Нямал общо с ваксини срещу COVID-19

.
“Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас. А ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи”. Гръмкото обещание е на Борисов и е съвсем прясно - от вчера. Оказва се обаче празно, както много обещания на управляващите.
 

Защо? 


Екип на Българската академия на науките работи върху своя ваксина срещу COVID-19, но страната ни все още е много далеч от постигането на успех. Това заяви в интервю за ФрогНюз преди дни проф. Асена Сербезова преди дни като повод за думите и бяха интересните идеи на лидера на “Воля” Веселин Марешки. 


България е далеч от разработването на ваксина, която да помогне в борбата с инфекцията заяви днес пред Българското национално радио и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който “не знаел какво има предвид премиера”.


“Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид“, посочи Кунчев. 

 

Заводът е голям. Основната му цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини. Но това е нещо в бъдеще време и няма общо с COVID-19. Тези изречения пък дойдоха от акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. 


Изниква логичен въпрос - какви ваксини тогава ще се произвеждат след 16 месеца, че чак да се появим на ваксинационната карта като държава и много страни да си отдъхнат? 


Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании.


“Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5781 |21.03.2021 Протестиращи отново пред къщата на Борисов в Банкя . 40| 6845 |21.03.2021 Господин Борисов, кампанията тече, а към Вас има много въпроси . 16| 6088 |21.03.2021 Кремъл отговори на Борисовата закана: Ще действаме реципрочно . 37| 5328 |20.03.2021 ТАСС: Борисов заяви, че е готов да обяви руски дипломати за персона нон грата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads