Реклама / Ads
27| 4736 |21.03.2021 НОВИНИ

Ангелов опроверга Борисов. Не зависело от нас кога ще произвеждаме ваксини

.
Само ден след гръмкото обещание на Борисов, че до 16 месеца България ще произвежда милиони ваксини, експерти, а и здравния министър опровергаха премиера. Първата контра дойде от главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев, който не знаел какво точно има предвид премиера, а второто - от акад. Богдан Петрунов от БАН, който отсече - заводът в Разград няма общо с ваксините за COVID-19. Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък посочи преди минути - това не зависи от нас.
 

Сиреч - Борисов малко послъга и бе хванат почти в крачка.

 

Според думите на здравния министър в действителност става дума за производство на ваксини срещу COVID-19 на европейско ниво. Идеята на механизма "Инкубатор "Хера" държавите в блока да обединят своите усилия и да започне съвместно производство на вече одобрените на територията на ЕС ваксини. Това обаче ще отнеме време, а България има намерение да кандидатства. Дали ще бъде одобрена, това е друг въпрос.

 

"На ниво ЕС върви една комуникация за създаване на механизъм - Инкубаторът “Хера”, който включва обединените усилия на всички държави на ниво наука, регулация, законодателства с идея да се обединят производствените мощности да се произвеждат ваксини от регистрираните на територията на ЕС. Да, България ще подаде заявка за участие. Ние ще направим своята заявка и се надяваме да бъдем одобрени и това да се случи”, посочи министър Ангелов и допълни: Трудно е да се каже, че от утре започва това производство, а това не зависи от нас.

 

Иначе и за малко дете станало ясно, че България поръчала достатъчно количества ваксини. Сиреч не е проблем, че не сме се възползвали от предвидените за страната ни пълни количества, защото проблемът бил в производствения капацитет и забавянията. Иначе ваксини имало за "две Българий", посочи Ангелов.

 

"Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата "локдаун" е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките", заяви още в ефира на Нова телевизия здравният министър.

 

"Никога не съм си позволявал да казвам нещо друго освен истината. Живеем в една безпрецедентна криза, която става веднъж на 100 години. Няма по-силно оръжие от истината тогава, когато искаме да бъдем победители. По отношение на това дали тези 10 дни ще бъдат достатъчни или не, предлагам на всички учени, математици, политици, биолози малко смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим", призова Ангелов.

 

По думите му мерките не се влияят от предстоящия вот.

 

"Изборите са нещо, което идва и си отива. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим пред вируса. За какво политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Здравето на хората политика ли е? Защо говорим за нея?", каза Ангелов. И заяви, че изборите няма да бъдат отложени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9839 |21.03.2021 Учен от БАН опроверга Борисов за завода в Разград. Нямал общо с ваксини срещу COVID-19 . 15| 3763 |18.03.2021 Ангелов (предизборно) за пандемията: Наша е отговорността, моментът е исторически . 14| 4551 |17.03.2021 Ангелов, ”българският модел”, сравнението с другите и някои здравни въпроси... . 12| 3475 |15.03.2021 Ангелов пак бяга от отговорност: Въпросът за липсата на ваксини го задайте на фирмите производители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads