Реклама / Ads
15| 3083 |29.04.2021 НОВИНИ

Руска ваксина за COVID-19 засега няма да се поръчва. Било незаконно, според Борисов и Ангелов

.
Източник: БГНЕС
Руската ваксина е препарат, който не е медикамент за профилактика и противоречи на приложното поле на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина и за да бъде доставена в страната, както искат от БСП, трябва да мине през централизирана процедура на европейско ниво. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на съвещание с премиера.
 

„Това поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършила оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво“, допълни той.

 

Според него решението на Народното събрание за преговори за доставка на руската ваксина „Спутник V“ противоречало на българското законодателство, а също така и на европейската здравна политика.

 

Ангелов напомни, че руската ваксина все още няма одобрение от Европейската агенция на лекарствата и че без такова одобрение тя не може да бъде използвана в България.

 

„Правете ваксини и спазвайте закона“, каза от свая страна премиерът Борисов на здравния министър. „Нямаме нищо против руската ваксина, но докато не бъде одобрена от европейските здравни органи, у нас няма да се прилага - ние беззакония няма да правим“, заяви министър-председателят в оставка.

Той припомни за сериозните ограничителни мерки в съседните държави за справяне с пандемията. „Ние ще бъдем оценени след време за взетите решения, заяви той. Те (останалите политически партии в парламента – бел.ред) могат да си направят за пет дни правителство и тогава могат да си сключат договори за ваксини, с когото си искат. Новите договори за доставка на ваксини в страната за следващите две годни са за половин милиард лева и парите трябва да се предвидят в бюджетната прогноза. С искането за актуализация на бюджета те искат да им подпишем празен чек без да знаем какво ще правят с тези пари“, забръщолеви Борисов.

 

Припомняме, че вчера Комисията по здравеопазване в парламента реши Министерски съвет да направи стъпки за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина Спутник V. Проектът за това бе внесен от Корнелия Нинова. Решението бе взето след дебат и предложение за редакции от страна на председателя Александър Симидчиев за възлагане на Министерски съвет да предприеме първи крачки към проучване на възможностите за прилагане на ваксината "Спутник" след получаване на разрешение на ЕМА, което бе отхвърлено. Ваксината в момента се намира в Ролинг ревю.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3011 |28.04.2021 „Евробарометър“: България е сред първенците по отказ от ваксинация срещу COVID-19 . 4| 2865 |28.04.2021 BioNTech: Ваксината ни действа срещу индийския вариант на Covid-19 . 7| 3113 |28.04.2021 Лавров отговори на обвиненията за руска намеса при взривовете в оръжейни складове у нас /видео/ . 0| 2943 |28.04.2021 1850 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа, починалите са 81

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads