Реклама / Ads
14| 3328 |07.05.2021 НОВИНИ

Депутатите спорят часове за предложението да се разреши употребата на руска ваксина

.
Няколко часа продължиха дебатите в парламента относно предложението на БСП да се разреши доставката и употребата на руската ваксина в България. Ето част от мненията:
 

Даниел Митов, ГЕРБ:

Българската политика има една поговорка -когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Това правило е особено валидно в условия на пандемия. Руската ваксина Спутник В може да е добра, но може и да не е. Ние не знаем това със сигурност, ЕМА не е проверила качествата й.

"В ЕС има правила и ние сме длъжни да ги спазваме. Не може, просто защото на Кремъл някоя партия й е близка, да прекрачим правилата на съюза, от който сме част. И защо гласувахте само за Спутник В, а не гласувахте да купим и трите руски ваксини", допълни Митов.

"Не смесвайте политическите, търговските и геополитическите си интереси с тези на българските граждани и тяхното здраве. Нека ЕМА да потвърди дали Спутник В е надеждна. Някои от вас сигурно ще кажат, че Унгария се е сдобила със Спутник, а е част от ЕС, но аз питам защо Виктор Орбан се ваксинира с китайската ваксина", каза още той.

Даниела Далиткова, ГЕРБ:

БСП са последователни в лобизма си. Тук става въпрос за лобизъм в чиста форма. Дариткова припомни, че има още две руски ваксини, но въпреки това в предложението на БСП е само за Спутник.

Бившият председател на Комисията по здравеопазването уточни, че е редно българското правителство да може да преговаря за всички ваксини, но подчерта, че е нужно разрешение на Европейската агенция по лекарствата, за да може Спутник да се прилага у нас.

Когато няма разрешение за употреба, отговорността пада върху вносителите и лекарите, заключи тя.

Проф. Андрей Чорбанов, ИТН:

Няма да правя политически изказвания, а ще говоря от позицията на гражданин, който се занимава с правенето на ваксини. Последният човек съм, който може да бъде обвинен в русофилство, чувствам се европеец и съм твърдо за спазването на европейските закони.

Депутатите обсъждат дали България да преговаря за използването на руската ваксина Sputnik V. Припомняме, че решението беше одобрено на здравна комисия в парламента.

"Ситуацията в момента действително е екстремна и не става дума за одобрението на аспирин и аналгин и спазването на всички тези норми, които ЕМА ни постулира. Нека не забравяме, че всяка една държава поема индивидуална отговорност и всеки ваксиниран подписва информирано съгласие. Независимо, че ЕМА одобри различни ваксини, в някои държави те бяха спрени, поради многото нежелани реакции. В това отношение руската ваксина е една от ваксините с най-малко нежелани реакции и то докладвани", каза още той.

Проф. Чорбанов коментира, че европейски държави се имунизират с тази ваксина и имунолозите в Унгария твърдят, че няма странични реакции. Половина Сърбия също е ваксинирана със Sputnik V.

"Месеци наред имахме абсолютен недостиг на ваксини по всякакви ваксини, имаше и опашки, имаше и нежелание. Не би следвало и да се коментира, че ваксината следва да е добра или лоша, но това ще се определи от ЕМА. Става дума за световни данни и в това отношение ваксините по света има най-разнообразно разпределение", обясни той.

 

Десислава Атанасова, ГЕРБ:

Освен промените в Изборния кодекс, този парламент не успя да даде на българските граждани нищо, освен пушилки и мътене на водата.

"Всички останали помпозно обявени инициативи - за мажоритарната избирателна система, за намаляване на субсидиите на партиите, за подкрепата на майки на деца с увреждания, се оказаха предизборни пушилки. Мътна вода, само и само да се прокарат измененията на Изборния кодекс", заяви тя.

Атанасова се обяви против изцяло машинното гласуване. По думите ѝ приетите промени създават риск за честността на изборите и е по-трудно да се разчита на софтуер, отколкото на човек с морал.

"Нашата единствена задача оттук нататък е да гарантираме чисти и прозрачни избори. Това е и задачата на ЦИК. Ние няма да позволим да се създават предпоставки за променяне на вота", каза още депутатът от ГЕРБ.

 

Татяна Дончева, ИМВ:

Изказванията на Иван Ченчев от БСП са класика. Това заяви председателят на Народното събрание Татяна Дончева по време на пленарното заседание. Преди изказването на депутата от БСП, Дончева предположи, че той щял да говори за телевизии, защото те били често споменавани в речите му.

Иван Ченчев не отговори на очакванията на Дончева, тъй като не говори за телевизии, а за руската ваксина Спутник V. В момента депутатите обсъждат дали Министерският съвет да започне преговори за нейното закупуване.

„Аз познавам много хора, които ще пътуват от чужбина до нас, за да се ваксинират. (…) Има много самолети, които летят от ЕС до Москва, за да се ваксинират“, допълни Ченчев.

Въпреки това депутатът се отклони от темата, тъй като спомена купуването на изтребителите F-16.

 

Пейков, ДБ:

"Нека не бъркаме русофилството и путинофилството. Аз предизвиквам цялата група на БСП тази вечер да седнем на една маса и да извикам един руски оркестър. Аз от едната страна, а вие всички от другата и да ви видя дали ще изпеете толкова песни, колкото знам аз и дали сте прочели толкова руски книги, колкото аз съм издал. Не става дума за това, а става дума за процес, който да бъде прозрачен", обясни Пейков.

От "Демократична България" вярват на Европейската агенция по лекарствата, а утре вие ще понесете ли последсвията, ако след 5-6 месеца ЕМА се произнесе, че има проблем с руската ваксина", каза още Пейков.

"Има сигурно 300 000 души в България, които искат да си бият и амфетамин. Трябва ли да им го осигурим?", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3915 |07.05.2021 Депутатите от ИМВ ще дадат на прокурор избора за шеф на БЕХ . 32| 5673 |05.05.2021 Манолова за скандала в Комисията: От истеричното поведение на депутатите от ГЕРБ видяхме, че ги е страх . 7| 3148 |05.05.2021 Любо Кольовски: Смешно е депутатите да обсъждат заплатите си и партийните субсидии на изпроводяк . 10| 3272 |05.05.2021 Скандали в НС, депутатите се отказаха да обсъждат намаляването на заплатите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads