Реклама / Ads
0| 2752 |15.11.2022 НОВИНИ

Петър Бъчваров е убит с директен изстрел през оградата

.
Петър Бъчваров е убит с директен изстрел през загражденията. Това показа следственият експеримент, който проведен на 13-ти ноември на мястото на убийството.
 

Изстрелът, който е довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно срещу него, по безспорен начин, през загражденията, от територията на Турция. Това потвърди на брифинг Даниел Цонков, началник на отдел "Криминалистика" в Националната следствена служба.

 

Използвано е гладкоцевно оръжие, ловна пушка, не е автомат. През оградата са преминали фрагменти от сачми, но с различна големина. Експертизата ще каже какъв е видът и размерът им. Това е установил следствен експеримент, който е проведен на 13-ти ноември на мястото на убийството.

 

Граничният полицай е бил в непосредствена близост до направения отвор в оградата. След него са произведени още няколко изстрела към автомобила на "Гранична полиция". Стрелците са се изтеглили навътре към територията на Република Турция.

 

Разстоянието от стрелеца до жертвата е било близко, проведен е оглед и от другата страна на телената ограда. Няма данни за навлизане от страна на стрелците на българска територия. Все още не може да се потвърди с категоричност броят на произведените изстрели. По-скоро има директен изстрел срещу граничния полицай. От пострадалия граничен полицай няма произведени изстрели, а от военнослужещия от Министерството на отбраната по посока на стрелеца или стрелците.

 

Според следствения експеримент стрелбата не е от близко разстояние. Автомобилът на "Гранична полиция" е подминал отвора, но граничният полицай го забелязва, връща се, слиза от автомобила, доближава се до направения отвор в оградата и тогава е произведен изстрела към него. Не е ясно какво е провокирало стрелбата. Назначени са множество експертизи.

 

В района на 242-ра пирамида до с. Голям Дервент, където беше убит граничният полицай Петър Бъчваров, български и турски следователи направиха следствен експеримент. Възстановяването на събитията имаше за цел да потвърди мястото на произведена стрелба. Използвана е съвременна криминалистична техника и технически средства. Целта беше да се установят мястото откъдето са произведени изстрелите и тяхното направление.

 

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство на 8-ми ноември. Разследването се води по чл. 116 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост на длъжностно лице. Законът предвижда за това престъпление от 20 до 30 години лишаване от свобода или доживотен затвор. По делото са назначени балистична и съдебно-медицинска експертиза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2591 |15.11.2022 Криминалист: Граничарят Бъчваров е бил убит от директен изстрел . 0| 3480 |15.11.2022 Петър Витанов, БСП : Позорна e позицията на ръководството за връщане на хартиената бюлетина . 2| 5153 |15.11.2022 Прокуратурата: Кметът на Якоруда се е държал странно в дните преди да бъде убит . 0| 4235 |14.11.2022 Петър Витанов, БСП: Връщането на хартиената бюлетина е изключително унизително

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads