Реклама / Ads
2| 3705 |19.10.2023 НОВИНИ

Грийнпийс – България: Ковачки скри престъпленията на ТЕЦ "Марица 3" зад българското знаме

.
Охладителната кула на ТЕЦ „Марица 3“ с надписа CRIME (16.10) и с прикриването му от страна на теца с българското знаме (18.10). Източник: "Грийнпийс" – България
Ден след като получи изобличаващото клеймо CRIME ("Престъпление"), ТЕЦ „Марица 3“ го заличи, като оцвети нефункциониращата си охладителна кула с цветовете на българския трибагреник, съобщава "Грийнпийс" – България. "Знамето обаче не може да скрие токсичното въздействие върху здравето на хората, околната среда и климата на димитровградската централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки", пише организацията.
 

Рано сутринта на 16 октомври активисти на „Грийнпийс“ – България от осем държави изписаха думата CRIME върху 50-метровата охладителна кула на въглищната централа в Димитровград в знак на протест срещу системните ѝ злоупотреби.

 

Замърсяването, на което са изложени българските граждани от региона, няма и не може да има нищо общо с родолюбието и патриотичните символи, казва огранизацията и допълва:

 

"Въглищния прах, тежките метали и серният диоксид, които жителите на Димитровград са принудени да вдишват ежедневно заради допотопни технологии и горенето на некачествени въглища, са престъпление, което петни българския флаг. 

 

Съмнителното изгаряне на биомаса, ощетяването на държавата с корупционни практики в търговията с емисии и замърсяването са вредни практики, чиито жертви са българските граждани, българската природа и българската икономика. Българският трибагреник не е смокиновото листо, което да ги прикрие".

 

"Централата стартира работа в сряда и отново доказа, че не може да спазва разрешителното си за работа. Непречистени газове от изгарянето на въглища отново излизаха безконтролно от цялата ѝ сграда, вместо само от комини с пречиствателни съоръжения, както е по закон. Патриотичната украса не успя да ги скрие", посочва "Грийнпийс" – България.

 

Зеленото НПО настоява Министерството на околната среда и водите да отмени разрешителното за работа на ТЕЦ "Марица 3", "защото централата не може да го спазва". Следва Министерството на енергетиката да изиска план за извеждането ѝ от експлоатация, заедно с мерки за създаване на алтернативна заетост в региона, в рамките на национален план за енергийна трансформация и плавен преход отвъд въглищата до 2030 г. 

 

"ТЕЦ "Марица 3" има пренебрежим принос към българската енергетика и без нея енергийната система ще продължи да функционира безпроблемно. В същото време тя е сред най-силно замърсяващите електроцентрали в България", казва българското звено на "Грийнпийс".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3826 |19.10.2023 Авдеевка - фронтовият град, който показва поредния руски провал в Украйна . 0| 3600 |19.10.2023 Трима души пострадаха при пожар в къща в царкалоянското село Езерче . 4| 4248 |19.10.2023 Акад. Денков категоричен: Няма риск от рязко покачване на цените на тока . 3| 3665 |19.10.2023 Камък летя по автобус на градския транспорт в Пловдив, пак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads