Реклама / Ads
10| 4723 |04.01.2022 НОВИНИ

Грип и Ковид удрят едновременно в Израел

.
Грип и Ковид вече поразяват заедно. Израел регистрира първи случай на Флурона (Flurona) - пациентка е била заразена едновременно с грип и COVID-19, съобщава Times Of Israel. Двете инфекции били открити в неваксинирана бременна жена, която имала леки симптоми. Тя е била изписана от болницата в добро общо състояние, но случаят все още се разследва от израелския здравен министър.
 

Според някои доклади това е първият случай на подобно двойно заразяване в света, но данни за подобно диагностициране има още от 2020 година при американски пациенти.


Израел отбелязва сериозен ръст на заразените с грип, като през последните няколко седмици над 2000 души са били хопитализирани именно заради опасенията от "двудемия".


Страната се опасява повече, че пациенти с грип или с коронавирус могат да затруднят много здравната система и болниците отново да бъдат със запълнен капацитет, отколкото, че много хора ще са заразени с двете едновременно.

Въпреки това израелските здравни власти сигнализират, че болните от Флурона може да са много повече, отколкото е известно в статистиките, но все още да не са диагностицирани. Въпреки че няма данни комбинацията на грипен и коронавирус да създава повишена опасност за живота, Times Of Israel вече използва нов термин - туиндемия (twindemic, б.р.- близнакодемия, двудемия).


Само седмица по-рано друга бременна в 9-ия месец е починала след заразяване с грип. Лекарите са успели да спасят бебето и то е в добро здраве.


"Заболяването е същото, това са вирусни инфекции, които причиняват затруднено дишане, атакуват и горните, и долните дихателни пътища", казва директор на отделение в израелска болница, пише Ruse24.bg.


Малко по-късно за първи случай на Флурона съобщи и Хърватия - един човек е заразен едновременно с COVID-19 и грип, потвърди началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш за хърватската телевизия, съобщи информационният сайт Индекс.


Става дума за комбинация на грип и коронавирус, като според информация на Института за обществено здраве в Загреб става дума за грипен вирус тип А, свински грип Х3Н2.


В Института вчера са били регистрирани около 50 процента позитивни на COVID-19 проби, което е много повече отколкото преди седмица, когато позитивните проби са били 30 процента, каза Ясмина Вранеш.


Следи се и ситуацията с разпространението на "Омикрон", чийто инкубационен период е по-кратък, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2867 |03.01.2022 В Турция ще постовят пета доза ваксини срещу Ковид . 3| 2978 |29.12.2021 Имунизационните кабинети в столичните ДКЦ-та ще поставят ваксини срещу Ковид . 26| 4691 |28.12.2021 Акад. Богдан Петрунов: На болниците няма да им е леко. Грипът и Омикрон ще доведат до натоварване . 10| 3565 |25.12.2021 Тео Ушев: Дядо Коледа се оказа дядо Ковид за мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads