Реклама / Ads
17| 4684 |30.12.2015 НОВИНИ

Й. Грозев: Прокуратурата ни не работи добрe при разследване престъпления във властта

.
Йонко Грозев
"Българската прокуратура не работи добре, тя е особено неефективна за разследване на престъпления, свързани с власт, а това е принципният проблем на държавата".Това каза в интервю за БНР бългаският съдия в Страсбург Йонко Грозев.
Неефективността на българската прокуратура е системен проблем според Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), каза още той. Според него най-сериозният проблем на прокуратурата е липсата на разследвания в икономическата област и злоупотребите с власт.

"Има голямо натрупване на решения по български дела, в които се установява неефективност на разследването от страна на прокуратурата. Даже още преди година и нещо в едно от тези решения Европейският съд посочи изрично, че има системен проблем с лошо разследване от страна на българската прокуратура, като тази констатация на съда е само в неговата ограничена юрисдикция, която е свързана с нарушения на права, свързани с физическата цялост, каза съдията."

Той призна, че промените в Конституцията не са направили основното – "да се фокусира вниманието върху проблема с липсата на върховенство на закона в България и това е работата на прокуратурата".

"Българската прокуратура не работи добре, тя е особено неефективна за разследване на престъпления, свързани с власт, а това е принципният проблем на държавата", допълни Йонко Грозев.

Относно работата на самия ЕСПЧ той каза, че проблемът с големия брой дела в Страсбург идва от източноевропейските страни:

"Проблемът с недобре работещите правосъдни системи в тези страни и с липсата на традиция във върховенството на закона създава силна криза на доверие към националните съдебни системи, като България е много типичен пример".

Страните с най-голям брой висящи дела пред съда са Турция, Русия, Украйна и Румъния. Грозев допълни, че няма съществена разлика в проблематиката, която е засегната в казусите.

"Има очакване институцията да реши всички проблеми. Но ЕСПЧ, за съжаление, може да помогне, задавайки съдебна практика на националните съдилища – помага, като показва добри решения. Но в крайна сметка тези решения, които се установяват като принцип, трябва да се следват в правоприлагането от националните съдилища", поясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4107 |22.12.2015 Адвокатът на акушерката, пребила бебе: Прокуратурата не ми предаде записите от камерите . 3| 4252 |21.12.2015 Прокуратурата поиска отвод на съдията по делото срещу Огнян Донев заради предубеденост . 11| 6419 |19.12.2015 Дончева: Захариева е назначена, да се сработи с Цацаров . 12| 6009 |15.12.2015 Фрог научи: Прокуратурата подхвана поръчките за скъпарските джипове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads