Реклама / Ads
2| 3043 |23.02.2023 НОВИНИ

Гутериш: Годишнината от войната в Украйна е мрачен етап за международната общност

.
Източник: личен архив
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди руската инвазия в Украйна, когато Общото събрание се събра на специална сесия два дни преди годишнината от нападението на Москва, предаде АФП.
 

"Това нахлуване е обида за нашата колективна съвест", заяви Гутериш, наричайки годишнината "мрачен етап за народа на Украйна и за международната общност".

 

Докато в Украйна бушуваха сражения, Общото събрание започна да обсъжда предложение, подкрепено от Киев и неговите съюзници, в което се призовава за "справедлив и траен мир".

 

Въпреки че мярката не е толкова строга, колкото Украйна би искала, тя се надява, че голямо мнозинство от държавите от ООН ще подкрепят необвързващата резолюция, за да покажат, че Киев има подкрепата на световната общност.

 

Десетки държави са подкрепили резолюцията, в която се подчертава "необходимостта от постигане във възможно най-кратък срок на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с принципите на Устава на Организацията на обединените нации".

 

В нея се потвърждава "ангажиментът на ООН към суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна" и се призовава за незабавно прекратяване на военните действия.

 

В нея се изисква също така Русия "незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна".

 

"Мрачни" перспективи

 

Във встъпителните си бележки Гутериш подчерта въздействието върху света на нахлуването на Русия в съседната страна на 24 февруари 2022 г.

 

Той отбеляза, че то е породило осем милиона бежанци и е навредило на световните доставки на храни и енергия в страни, отдалечени от зоната на войната.

"Както казах още от първия ден, нападението на Русия над Украйна поставя под въпрос основополагащите принципи и ценности на нашата мултинационална система", каза той.

 

"Въпреки че перспективите днес може да изглеждат мрачни, ние знаем, че истинският, траен мир трябва да се основава на Устава на ООН и международното право. Колкото по-дълго продължават сраженията, толкова по-трудна ще бъде тази работа", каза той.

С новата резолюция Киев се надява да получи подкрепата на поне толкова държави, колкото през октомври, когато 143 държави гласуваха за осъждане на обявеното от Русия анексиране на няколко украински територии.

 

Китай, Индия и повече от 30 други държави се въздържаха по време на предишни гласувания в ООН в подкрепа на Украйна.

 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви пред делегатите, че са изправени пред "решителен момент".

 

"Никога в най-новата история границата между доброто и злото не е била толкова ясна. Една страна просто иска да живее. Другата иска да убива и унищожава", каза той.

 

Призив за международен трибунал

 

Преди началото на сесията на Общото събрание първата дама на Украйна заяви на среща на висши световни дипломати, че за да бъде въздадена истинска справедливост, трябва да бъде свикан международен трибунал, който да съди Русия.

"Мисля, че ще се съгласите... независимо от нашата страна или националност, ние имаме право да не бъдем убивани в собствените си домове", заяви Олена Зеленска чрез видеовръзка.

 

"Въпреки това украинците са убивани пред очите на целия свят в продължение на цяла година в собствените им градове, села, апартаменти, болници, театри".

"Ето защо призоваваме ООН да създаде специален трибунал за престъпленията на руската агресия", каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3472 |23.02.2023 Първан Симеонов: Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта . 8| 3481 |22.02.2023 Иво Христов: Президентът е последната институционална преграда пред въвличането на България във войната . 11| 3379 |22.02.2023 Радев от срещата на Б9: Загрижен не само да бъде спряна войната, но и за спечелването на мира . 19| 4635 |21.02.2023 Бившият премиер на Русия Михаил Касянов определи войната на Путин като провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads