Реклама / Ads
0| 3006 |20.08.2022 НОВИНИ

Гутериш предупреди за продоволствена криза, ако торове от Русия и Украйна не стигнат световните пазари

.
Антониу Гутериш Източник: БГНЕС
Догодина ще има глобална продоволствена криза, ако торове и селскостопански продукти от Русия и Украйна не стигнат безпрепятствено до световните пазари. За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който днес посети Съвместния координационен център в Истанбул, където се извършват инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна.
 

„Над 650 000 тона зърно и други храни вече се изнасят към световните пазари“, отбеляза Гутериш. Това става благодарение на сключеното миналия месец споразумение между Туриця, Украйна и Русия с посредничеството на ООН за възобновяване на износа на зърно от Украйна, прекъснат след руската инвазия през февруари.

 

Пред войната Русия и Украйна представляваха около една трета от световния износ на пшеница, а Русия е също така износител на торове.

 

Генералният секретар подчерта, че ООН работи съвместно със САЩ и ЕС за преодоляване на пречките. Той призова всички държави, както и бизнеса, също да окажат съдействие. Гутериш направи мрачна прогноза за догодина, ако няма достатъчно доставки.

 

„Важно е всички правителства, също и частният сектор, да си сътрудничат за да доставят руски храни и торове на пазарите. Без торовете през 2022 г. може да няма достатъчно храна през 2023 г. Получаването на повече храна и торове от Украйна и Русия е от ключово значение за успокояването на пазарите и за по-ниските цени за потребителите“, каза Антониу Гутериш на пресконференция в Истанбул заедно с министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар.

 

„От 1 август досега общо 51 кораба със зърно са потеглили на път, като от тях 27 са тръгнали от украински пристанища, а 24 са влезли в пристанища на Украйна, за да бъдат натоварени със зърно“, съобщи от своя страна Акар.

 

Товарът на тези кораби не е само зърно, те са натоварени с надежда, каза Гутериш и благодари на Турция за ролята й в инициативата за зърнения коридор.

 

До 7 000 тона зърно на ден се изнасят от контролирания от Русия югоизточен украински регион Запорожие, съобщиха руските власти. Ръководителят на администрацията там Евгений Балицки не уточни накъде е насочен износът, но допълни, че до 5000 тона зърно на ден се изнасят с железопътен транспорт, между 1500 и 2000 тона с други превозни средства.

 

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от територии, които руската армия е завзела. Москва отрича това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2861 |20.08.2022 Гутериш пристигна на необявено предварително посещение в Молдова . 0| 2863 |19.08.2022 Гутериш: Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана . 0| 2649 |18.08.2022 Гутериш се среща с Ердоган и Зеленски . 0| 2962 |16.08.2022 Зеленски, Ердоган и Гутериш се срещат в четвъртък в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads