Реклама / Ads
0| 4087 |21.07.2016 НОВИНИ

Гутериш води след тайно гласуване за ген. секретар на ООН

.
Португалецът Антониу Гутериш е начело сред 12-те кандидати за нов генерален секретар на ООН след първото тайно гласуване при закрити врата в Съвета за сигурност на организацията, съобщи АФП. Португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците изпреварва с малко бившия словенски президент Данило Тюрк.
 
"Не мога нито да потвърдя, нито да опровергая тази информация", каза за ТАСС представител на една от западни страни членки на Съвета за сигурност. Резултатите от гласуването няма да бъдат огласени официално. След срещата, продължила около час и половина, председателстващият Съвета за сигурност японски дипломат Коро Бешо обяви само, че гласуването е приключило. Според него процедурата е "преминала гладко".

Освен Гутериш и Тюрк за поста генерален секретар на ООН се борят още генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, новозеландката Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, външните министри на Аржентина Сусана Малкора, на Черна Гора Игор Лукшич и на Словакия Мирослав Лайчак, бившите външни министри на Македония Сърджан Керим, на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич.

Сред претендентите е представителката на Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Коро Бешо каза, че вече е уведомил за гласуването председателя на 70-ата сесия на Общото събрание Могенс Люкетофт. Самите кандидати ще научат резултатите от посланика на страната си в ООН. Кандидатите, получили най-малка подкрепа, ще отпаднат.

Следващото гласуване ще се състои идната седмица, според ТАСС може би на 29 юли. Процедурата ще се повтаря дотогава, докато един от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 страни в Съвета за сигурност. След това ще се състои официално открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за утвърждаване от Общото събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7084 |20.07.2016 Разследващи опровергаха bTV: Къщата в Кокаляне не е използвана от „Наглите” . 0| 4741 |18.07.2016 Следователят Иван Христов–отстранен от работа и с обвинение . 3| 6039 |16.07.2016 Военните преврати в Турция през последните 50 години . 1| 6339 |15.07.2016 Мъж в кома след ухапване от змия в Царево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads