Реклама / Ads
0| 2864 |19.08.2022 НОВИНИ

Гутериш: Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана

.
Антонио Гутериш
Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана от украинската електропреносна мрежа. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на визита в южния черноморски град Одеса.
 

Изявлението на Гутериш идва след предупреждение на украинската държавна ядрена компания "Енергоатом", че руските сили планират да спрат работещите енергийни блокове в ядрената централа и да лишат Украйна от произвежданото там електричество.


Според изявлението на Енергоатом Русия, която контролира електроцентралата в Южна Украйна, се готви да проведе там "мащабна провокация". Руските военни в момента търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори на Запорожката АЕЦ, които трябва да бъдат включени, след изключването на на енергийните блокове и така да се охлаждат реакторите, посочва Енергоатом. В отговор на въпрос относно съобщението на украинската ядрена компания генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, цитиран от БНР:

 

“На първо място, проблемът ще бъде решен, ако демилитаризираме централата, както предлагаме. Очевидно токът от Запорожката АЕЦ е украински и е нужен, особено през зимата, на украинския народ. И този принцип трябва напълно да бъде спазван.”

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на района около атомната централа с аргумента, че така тя ще бъде по-уязвима. Руският заместник външен министър Сергей Рябков увери, че руското военно присъствие в централата е гаранция, че няма да има още един Чернобилски сценарий. 


"Безразсъдството, с което нашите противници си играят с ядрената сигурност, създавайки заплахи за най-голямото ядрено съоръжение в Европа с потенциални рискове за огромна територия, не само в близост до тази централа, но и далеч отвъд украинските граници - тази лекота свидетелства, че хората напълно са загубили чувството си за реалност и в името на собствените си политически и геополитически цели са готови да причинят втори Чернобил".

 

Бившия и настоящи служители на Запорожката АЕЦ записаха видеобръщение към властите в Киев с призив да спре обстрела срещу централата. Записът беше разпространен чрез канала в Телеграм на назначената от Русия администрация на град Енергодар, в близост до който е ядреното съоръжение.


Руският президент Владимир Путин днес проведе телефонен разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон. И Путин, и Макрон са се обединили около становището, че в Запорожката АЕЦ трябва да бъде изпратен екип на Международната агенция за атомна енергия. Очаква се централата да бъде фокус и на предстоящ разговор между Владимир Путин и с турския президент. При завръщането си от Украйна, Ердоган заяви, че Анкара продължава да е готова да посредничи за среща лице в лице между Путин и Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8798 |14.08.2022 Зеленски: Руските войници, които стрелят по Запорожката АЕЦ, стават специална мишена . 0| 2810 |10.08.2022 Лидерите от Г-7 зоват Русия да върне Запорожката АЕЦ на Украйна . 0| 2799 |24.06.2022 Гутериш: Светът е изправен пред катастрофа заради недостига на храни . 0| 2850 |21.06.2022 Гутериш: Да унищожим ядрените оръжия, преди те да ни унищожат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads