Реклама / Ads
0| 6191 |09.05.2007 НОВИНИ

Хайнц Брам: Ако този скандал бъде заметен под килима, след половин година България ще бъде разтърсен

.
Сега и Европейският парламент, и медиите в Западна Европа намират потвърждение за целия си скептицизъм спрямо България и Румъния. В Румъния самият президент е замесен в корупционен скандал, а България сега изненада неприятно Брюксел с този корупционен скандал”, казва известният германски политолог пред радио Дойче веле.
 
Германският политолог Хайнц Брам коментира корупционния скандал в България пред радио Дойче веле

Политическата криза в България, която произведе корупционният скандал във властта, вече взе първите политически жертви – премиерът Станишев освободи двама зам.-министри и посъветва други двама високопоставени държавни служители, вкл. един министър, да излязат в принудителен отпуск.

Правилно ли действа в тази ситуация министър-председателят?
Хайнц Брам: “Премиерът Станишев създаде у мен много положително впечатление, но той е зависим от партията си. За това не мога да кажа, дали той доброволно е взел в правителството си министър Румен Овчаров, който е човек от времето на Виденов. Очевидно е, че старите кадри все още играят някаква роля, и дори и да са напълно невинни, те са подозирани. Впрочем, това го каза в прав текст Татяна Дончева, която заяви, че зад тази криза стоят старите сили. За мен това означава намек, че следите водят към бившата ДС”.
Трудно е да си представим по-неблагоприятен момент за избухването на подобен политически корупционен скандал – в момента България се наблюдава много стриктно, а в края на юни ЕК ще излезе с доклад за напредъка в реформите, които страната има да наваксва. След този скандал, има ли съмнения какво ще пише в доклада? И очаквате ли да бъдат задействани вече предпазните клаузи срещу България?
Брам: “Ситуацията става още по-неблагоприятна, тъй като тъкмо в този момент Джефри ван Орден е на посещение в София. На място той получава информация от първа ръка - от опозицията и от други партии, извън управляващата коалиция. Самият той вече каза, какво мисли по въпроса. Да не забравяме, че правителството само поиска от Брюксел да изпрати в България експерти, които да наблюдават случая. Това е опит за ангажиране с отговорност и на ЕС по този казус, макар че основната отговорност си остава на българското правителство. Най-лошото вече се случи и образът на България е влошен, от което страда цялото българско население. Президентът Първанов заяви, че Станишев е закъснял с действията си. На този фон се питам, дали не беше възможно премиерът от по-далеч да започне да ликвидира всички потенциални опасности? Сега и Европейският парламент, и медиите в Западна Европа намират потвърждение за целия си скептицизъм спрямо България и Румъния. В Румъния самият президент е замесен в корупционен скандал, а България сега изненада неприятно Брюксел с този корупционен скандал.”
Познавате българската поговорка, която казва, че всяко чудо е за 3 дни, и която многократно е била потвърждавана в практиката вкл. за политически скандали. Как очаквате да се развие сегашният случай, ще бъде ли той доведен докрай?
Брам: “И аз съм си мислил за това. Но междувременно тази криза се разшири и обхвана твърде много сфери. Вътре в нея са и “Топлофикация”, и “Булгартабак”, Ахмед Доган е вътре, там е и неговият приятел Ангел Александров, чието име пък се споменава във връзка с някакви пари от “Булгартабак” и т.н. Затова ми е трудно да си представя, че медиите ще бият отбой, и ако те не се откажат, тогава и правителството няма да бъде оставено на мира. Ако правилно познавам Станишев, имам чувството, че той ще положи усилия за да постави под контрол положението. Грешка бе според мен това, че той замина за Москва заедно с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Най-лошото ще бъде, ако сега всичко бъде заметено под килима. Тогава най-късно след половин година България ще бъде разтърсена от подобна криза, а това ще бъде направо унищожително за имиджа на България.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2182 |25.04.2024 ЕП настоя германската крайна десница да разкрие всякакви връзки с Кремъл . 0| 2159 |25.04.2024 Хамас: Израел трябва да приключи операцията си в Газа, преди да се сключи споразумение за освобождаване на заложниците . 0| 2176 |25.04.2024 В резултат на ракетна атака срещу село в украинската Донецка област са убити 3-ма души и други 4-ма са ранени . 0| 2165 |25.04.2024 Вицепрезидентът на КНСБ: Рекултивацията трябва да започне, иначе екологичните щети и злополуки ще бъдат страшно силни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads