Реклама / Ads
5| 3465 |25.11.2023 НОВИНИ

Хамас първо се отметна, след това все пак освободи втория кръг заложници /обновена/

.
Въоръженото крило на Хамас заяви, че е решило да отложи планирания за събота втори кръг от освобождавания на заложници, предаде "Ройтерс". След 5-часово забавяне обаче, все пак пуска на свобода още 20 заложници.
 

13 от тях са израелски граждани, а останалите 7 души са от други националности, които бяха похитени при атаките на 7 октомври. Това се случва след близо петчасово забавяне и обвинения от страна на палестинската групировка, че Израел нарушава условията на четиридневното примирие.

 

Катар водеше разговори с Израел и Хамас за разрешаване на проблема със закъснението на освобождаването на заложниците "възможно най-скоро", заяви пред "Ройтерс "служител, запознат със ситуацията.

 

Египет също се включи в разрешаването на забавянето, заяви пред "Ройтерс" палестински служител, запознат с въпроса, който не пожела да бъде назован.

 

Хамас твърдеше, че ще освободи израелските заложници, когато Израел изпълни условията и пусне камиони с помощи в северната част на Газа.

 

Израел пък посочи, че спазва примирието. По-рано страната съобщи, че 50 камиона с помощи, превозващи храна, вода, оборудване за подслон и медицински консумативи, са били разположени в северната част на Газа под надзора на ООН - първата значителна доставка на помощи в северната част на Газа от началото на войната.

 

Изявлението на бригадите "Ал Касам" попари надеждите за безпроблемно протичане на втория ден от освобождаването на заложници и пленници, след като в петък Хамас освободи 13 израелски жени и деца.

 

Около 39 палестински жени и тийнейджъри бяха освободени от израелски затвори в рамките на споразумението за примирие, постигнато с посредничеството на Катар.

 

Бригадите "Ал Касам" на Хамас заявиха, че Израел не спазва условията за освобождаване на палестински затворници, договорени като част от споразумението за заложниците. Кадура Фарес, палестинският комисар по въпросите на затворниците, заяви, че Израел не е освободил затворниците според старшинството, както се очакваше. Имено това предизвика и забавянето. 

 

Говорителят на израелската армия Оливие Рафович заяви пред френската телевизия, че Израел стриктно спазва условията на примирието, и каза, че в събота военните не са извършили никакви нападения или настъпателни операции в Газа.

 

"Налице е забавяне... при освобождаването на заложниците. По никакъв начин не искам да навлизам в това, което казва въоръженото крило на терористичната групировка Хамас", заяви Рафович пред телевизия BFM. "Тази ситуация очевидно се управлява на най-високо ниво в Израел".

 

Говорителят на израелската армия заяви по-рано, че Израел е очаквал още 13 заложници да бъдат освободени в събота, като 39 палестински затворници също ще бъдат освободени - ако не настъпят промени в последния момент

.

Общо 50 заложници трябва да бъдат разменени за 150 палестински затворници за четири дни в рамките на примирието, което е първото спиране на сраженията, откакто бойци на Хамас вилняха в Южен Израел на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха около 240 заложници.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5832 |25.11.2023 Пътната обстановкa: Ето какви са временните ограничения на пътя /обновена/ . 11| 3171 |25.11.2023 Министър Хинков: Зарекъл съм се, че ще докарам детската болница до първа копка . 2| 3512 |25.11.2023 Ливърпул прекъсна печелившата серия на Ман Сити. Ерлинг Холанд постави рекорд . 10| 3185 |25.11.2023 Министър Илиев: Огромен бюджет за шаха през 2024 г. Проблемът е, че държавата иска да даде пари, но няма на кого

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads