Реклама / Ads
3| 17177 |04.10.2024 НОВИНИ

Хампарцумян: Едни хора са си мислели, че ще поседят два-три месеца, ще направят някоя и друга сделчица и ще избягат

.
Източник: личен архив
Бюджетният дефицит на България достигна 2.8 млрд. лв. към края на септември, като финансова "дупка“ е нараснала с 1.2 млрд. лв. за един месец, сочат данните на Министерството на финансите. 
 

„Рязък скок в бюджетния дефицит не е добра идея или означава някаква грешка в управлението. Едни хора, които са си мислели, че ще поседят два-три месеца, ще направят някоя и друга сделчица и ще избягат, случи им се за по-дълго. Трябва да мислят и за тези неща. Затова са министър на финансите, на икономиката, на енергетиката. Има хора, които заемат висши управленски позиции, които трябва да вземат мерки – „дупката“ да спре да расте, след което да се намали, за да има някакъв буфер. Няма външни шокове, това са локални проблеми“, коментира в предаването „Твоят ден“ финансистът Левон Хампарцумян.

 

„Има министри, които трябва да направят така, че бюджетната дупка да се затвори или поне да не се увеличава. Ние сме в процедура по приемане на еврото. Тя не е приключила. За известно време трябва да се позатегнат някакви гайки“, посъветва той.







Хампарцумян недоумява защо в България се правят дефицитни бюджети. Той обясни, че подобно нещо е напълно нелогично, тъй като дори не виждаме инвестиции в какъвто и да било тип инфраструктура, която в бъдеще би донесла приходи. „Тези пари се изпаряват, някои се изнасят със сакове, други отиват за къдрави магистрали“, посочи финансистът.

 

„Проблемът с минималните заплати е това, че ние даваме повече пари на изключително ниско квалифицирана работна ръка. Заводите, които разчитаха на това, започват по естествен начин да затварят. Става им прекалено скъпо“, обясни още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1868 |04.10.2024 Преподавател: Светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката. Първата жертва е истината . 1| 1853 |04.10.2024 Шести блок на АЕЦ „Козлодуй' спира за ремонт: Нови мерки срещу дефекти и течове . 0| 1721 |04.10.2024 Бивш председател на ЦИК: Най-важната равносметка е колапсът на общественото доверие в демократичните процеси . 2| 2563 |04.10.2024 Защо днес, защо усмивки, защо чаши, защо секс? Няма да повярвате какво правят 100 наши мускула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads