Реклама / Ads
0| 4369 |29.03.2022 НОВИНИ

Хампарцумян: Играта на Русия с газа е кой ще мигне пръв, Путин е в по-неизгодна ситуация

.
Левон Хампарцумян Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Плащането в рубли е само руско предложение, има други договори. Газът не е като водата - отваряме - затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, но обемите за съхранение са ограничени, или я гориш. Тази игра е от двете страни - кой ще мигне пръв. Путин е в по-неизгодната ситуация. Това коментира пред Bulgaria ON AIR банкерът Левон Хампарцумян.
 

„Договорите за доставка на руски газ не трябва да се обсъждат публично, а България не е сред страните, които са най-зависими от тези доставки“, смята той.  

 

„Ще има европейска сделка. Дългосрочно по трудния начин научихме, че не трябва да сме толкова зависими от руската енергия. Сигурността струва пари“, добави банкерът.

 

Той подчерта, че страната ни не дава добри сигнали с липсата на ясна позиции по редица въпроси – дали е война или не, дали ще сме в Еврозоната, НАТО, ЕС, а в същото време ще гоним специфични национални цели.

 

Хампарцумян обаче е убеден, че нито управляващи, нито опозиция искат предсрочни избори:

 

„В момента основното спокойствие е в това, че никой не сменя конете в средата на реката. Имаме няколко кризи, индустриално пренареждане на света. Не им се иска да ходят на избори, защото може да дойде нещо по-лошо, по-трудна коалиция“.

 

Банкерът коментира и предстоящия избор на нов управител на БНБ:

 

„Централното банкерство е нещо различно от управлението на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатура, но не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров поне не е агресивен в налагането на кандидатурата си. Аз не съм чул концептуални неща нито от единия, нито от другия. Но поне единият казва, че ще я пише концепцията, а другият - че може“.

 

Според банкера би било по-добре управителят на Централната банка да не е политически избор, а професионален.

 

„Повечето хора, които са управлявали БНБ, не са били политически фигури, доста по-подготвени са били. Добре е кандидатите да знаят какво прави БНБ. Тя нито дава, нито взима лицензи на банки, още по-малко пък управителят“, уточни той и изрази убеждение, че в ЕЦБ няма да реагират остро на избора.

 

„Там работят любезни хора, но какво ще се говори в кулоарите... Важно е и как ще върви комуникацията в ключов момент, в който чакаме да ни приемат в Еврозоната.  Ако изберем хора, които нямат достатъчен авторитет и тепърва ще се доказват, шансовете да бъдат успешни в това не са чак толкова големи“, прогнозира Хампарцумян и уточни, че не столът на управител на БНБ е горещ, а самата процедура е превърната в такава.

 

„Има признаци, че това е част от разделянето на баницата. Трябва да сме наясно, че ние се присъединяваме към Еврозоната, а не тя към нас. Не да имаме суперзвезда, която да свърши всичката работа, а ние като система трябва да сме предсказуеми. Хора с репутация да могат да управляват взаимодействието, а не политически оцветен човек“, заяви Хампарцумян.

 

А при гласуването в НС депутатите може и да не изберат нито един от двамата кандидати.

 

„Като не ти се отвори главният парашут, ползваш резервния, при който по-твърдо се приземяваш, но върши работа“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3347 |29.03.2022 Говорителят на Абрамович потвърждава, Украйна опровергава. Имало ли е опит за отравяне на преговарящи с Русия? . 0| 3316 |29.03.2022 Започват двудневни преговори за мир. Делегациите на Украйна и Русия вече са в Истанбул . 0| 5673 |29.03.2022 Великобритания: Русия е разположила над 1000 наемници от групата „Вагнер“ в Източна Украйна . 0| 3280 |28.03.2022 Украинското министерство на отбраната: Русия планира ракетни удари от морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads