Реклама / Ads
1| 3140 |04.01.2023 НОВИНИ

Хаос в САЩ: Три провала при изборите в американския конгрес

.
Истинска политическа сага се разиграва в американския конгрес, след като три поредни пъти републиканецът Кевин Маккарти не бе избран за председател на Камарата на представителите. За пръв път от 1923 г. насам Камарата затвори снощи без ръководител.
 

Началото на нов Конгрес трябваше да бъде победна обиколка за Републиканската партия, тъй като тя пое контрола над долната камара след изборите през ноември. Вместо това обаче Маккарти се сблъска с бунт в собствените си редици. 

 

Конгресменът от Калифорния се сблъска с няколко твърдолинейни консерватори, които се обединиха, за да попречат на кандидатурата му. Така Маккарти загуби три последователни гласа за председател, след като не успя да събере нужните 2018 гласа и не е ясно какъв би могъл да бъде пътя му към победата. 


Анализатори предупреждават, че дори Маккарти да намери начин да спечели, сътресенията в залата предвещават бурни две години на умерени и десни републиканци във война помежду си.


Републиканска партия, която не е в състояние да управлява ефективно долната камара на Конгреса, може да попречи на способността й да изпълнява някои от основните си функции като приемане на сметки за разходи или повишаване на тавана на дълга.


"Маккарти не се сприятелява с определени сегменти от групата от известно време, той си създаде много врагове. Има хора, които не го харесват по политически причини, по лични причини", казва пред BBC републиканец, пожелал анонимност. 


Маккарти влезе в преговори с противниците си - които го виждат като твърде мейнстрийм и жаден за власт - предлагайки отстъпки, за да се опита да спечели техния глас. Съобщава се, че в един момент той се е съгласил да промени правилата на Камарата, за да улесни отстраняването на действащ председател, което дава на опонентите му огромна власт върху поста му. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3070 |04.01.2023 Eнергийният министър Христов: След целия хаос, има пълна диверсификация на природен газ . 2| 3034 |19.12.2022 ”Екзакта”: ГЕРБ-СДС 25,2% подкрепа, а ПП - 19%, ако изборите бяха днес . 2| 3193 |19.12.2022 Любомир Стефанов: От политическия хаос може да спечели играч, който не е на сцената . 10| 4378 |17.12.2022 Борисов с мили очи към Радев: Този президент е спечелил изборите. Ние трябва да се отнасяме с уважение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads