Реклама / Ads
0| 3864 |12.05.2022 НОВИНИ

Хазарта срещу квотата за БГ музика в БНР и БНТ. Щяла да е за некадърници

.
Срещу въвеждането на квота за българска музика в ефира на Българското национално радио и Българската национална телевизия се обяви по време на днешното заседание на Комисията по култура и медии Христо Петров - Ицо Хазарта. Депутатът от “Продължаваме промяната” бе категоричен - такова решение би било в полза на “некадърниците”.
 

Според него квоти категорично не трябва да има, а трябва да се въведат стимули за излъчване на български фолклор.

 

“Квотата е спасителен пояс за некадърници. Съгласен съм да гласуваме да има стимул и той да е свързан с българския фолклор. Той е нещо автентично, истински българско и има нужда да бъде подкрепяно. Съвременната българска музика трябва да си намери път на пазара. Когато аз съм правил хубави песни, съм изкарвал хубави пари. Когато не съм изкарвал хубави песни, нещата не са се получавали и аз не съм обикалял по комисии, за да искам закон за моята тъпа песен”, отсече Христо Петров.

 

Предложението за квоти за БГ музика в БНР и БНТ идва от “Възраждане”. То не е първото такова - в предишни години автори на такива идеи са били патриотите и по тъкмо тяхно подобие се предлага 50% от излъчваната в ефира на БНР и БНТ музика да е родна. 

През 2020 г. обаче Комисията за защита на конкуренцията поряза “Обединените патриоти” и идеята им с аргумент, че подобно задължение ще ограничи конкуренцията, защото по този начин радио и телевизионните оператори няма да могат сами да определят музикалното съдържание и съответно концепцията и стратегията си, с която да привличат по-голяма аудитория.

 

Преди да влезе за обсъждане в ресорната комисия, предложението мина и през няколко кръгли маси. Такива имаше в средата на април. 

 

Редица български творци подкрепят това, сред които Силвия Кацарова, Краси и Вили Гюлмезови, Орлин Горанов, Дует „Ритон“, Благовест Аргиров, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Маги Джанаварова, Етиен Леви, Кристина Белчева. Подобни квоти има и в други европейски държави като Франция, Белгия, Полша, Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 21362 |11.04.2022 Пропагандата на „Възраждане“ се проваля: „Трупът, който пуши цигара в Буча“ всъщност е от стар руски музикален клип . 0| 60020 |29.03.2022 Кадрова сеч в правителството: Кирил Петков отстрани зам.-министър от квотата на БСП . 0| 15048 |19.03.2022 Шефът на НАП Румен Спецов: По времето на Горанов не са събрани 556 млн. лв. от хазарта . 1| 2988 |23.02.2022 Неврони в мозъка различават пеенето от музиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads