Реклама / Ads
0| 4192 |12.09.2023 НОВИНИ

Хидроинженери започнаха обследване на язовирите в Царево, мостове са поставени под наблюдение

.
Източник: БГНЕС
Хидроинженери започнаха обследване на двата язовира над община Царево. Остава в сила забраната за консумация на питейната вода, както и призивът да не се влиза в морето. Продължава снабдяването на населението с вода и храна, както и осигуряването на обходни маршрути. Няколко моста в общината поставени са под наблюдение, съобщи БНР.
 

Комисия от „Басейнова дирекция“, противопожарната служба в Бургас вчера констатира пораженията върху стените на двата язовира над Царево, а днес екип хидроинженери вече ги обследва, заяви заместник кметът на община Царево Марин Киров.

 

„Стените не са скъсани, благодарение на това, че са източени повече от два-три пъти по време на валежа, но са силно компрометирани. Язовирите са на кота нула източени, за да няма опасност при последващи валежи", отбеляза той.

 

Предвижда се обследването да продължи до края на седмицата, а ремонтните дейности се очаква да приключат до два месеца.

 

Резултатите от пробите на питейната и морската вода след потопа са компрометирани. Затова екипи осигуряват вода и храна до всички населени места в общината. Утре се очакват резултатите от последните проби на питейната вода. С приоритет е осигуряването на обходните маршрути.

 

„Няма мост по главните и вътрешните пътища, който да не е компрометиран, включително по стария път Царево-Лозенец, по пътя за с. Кости, включително, сега бях във Варвара и Резово. Мостовете, които са поставени под наблюдение са на с. Изгрев, с. Варвара. На Арапя има няколко моста, които са подронени, може да се преминава по тях, но сме отправили призив за внимателно и бавно преминаване“, алармира Киров.  

 

За петте района в Ахтопол, където започна свличане на земни маси е отправено запитване за становище до компетентните институции. Очакват се водещи специалисти на Геозащита-Варна, които да направят проверка на място.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2628 |22.08.2023 МРРБ и АПИ изготвят график за обследване на магистралите и скоростните пътища в страната . 3| 2842 |11.08.2023 Рокадите в МВР започнаха: Калоян Калоянов напуска поста си в Бургас, нови шефове в Благоевград и Пловдив . 3| 2576 |03.08.2023 Волейболните ни юноши започнаха с победа световното първенство . 8| 2901 |15.07.2023 Венеция Ангова от ПП-ДБ: Държавата и администрацията започнаха да се събуждат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads