Реклама / Ads
1| 4183 |01.03.2020 НОВИНИ

Хиляди бежанци продължават да са блокирани на ничията земя

.
Източник: БГНЕС
Голяма част от бежанците, напускащи Турция, не са влезли нито в България, нито в Гърция, а са блокирани на ничията земя между турската и гръцката граница.
 

Данните за броя им съществено се разминава - по информация на официалните власти над 76 000 души са напуснали Турция до 10 часа местно време, а неправителствена организация сочи значително по-малък брой, съобщи БНР.

 

Според Международната организация по миграция към вчера на границата между Турция и Гърция се намират около 13 000 бежанци, сред които жени и деца.

Окуражени от информацията, че турската граница е отворена, в района на Одрин продължават да пристигат хора от различни националности, които до момента живеят в Турция. Те се надяват да преминат към Европа:

 

“Цялата група сме пакистанци. Днес, току-що пристигнахме от Истанбул“.

В Одрин хората са разделени по въпроса за присъствието на голям брой бежанци и емигранти. Някои граждани се оплакват, докато други изпитват съчувствие и оказват материална помощ:

 

“Хората са гладни, жалко е, срамно е. Хора с малък бизнес от Одрин чухме, че тук има гладни, купихме, приготвихме, донесохме и раздаваме храна. Закуски, гевречета, сандвичи. Никой не бива да остава гладен“.

 

Поради силния контрол на сухопътната граница, мнозина правят опити да се прехвърлят не по суша, а през река Марица. Ето какво разказа по-рано един бежанец:
 „Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Бутат хората натам, как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца.“

 

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.


„Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

 

Министърът на вътрешните работи Хрисохоидис, който втори ден е на сухопътната граница заяви, че "никой няма да влезе в Гърция и Европейския съюз без необходимите документи".

Днес се очаква силен мигрантски натиск към островите в Егейско море.Медиите излъчват репортажи за над 30 хиляди мигранти, които са готови с лодки да се отправят към гръцките острови.

 

Министърът на флота Янис Плакиотакис заяви от остров Хиос, че Гърция е готова да защитава с "всички средства" националната си граница в Егейско море.

В пълна готовност са над 50 военни кораба и частите на европейската агенция "Фронтекс". Премиерът Мицотакис е в постоянна връзка с Европейската комисия и премиерите на европейските страни. Външният министър Дендиас иска извънредна среща на първите дипломати.

 

Това е провокация и натиск на Анкара към Брюксел, коментираха гръцки депутати по-рано по повод мигрантската криза и заканите на турския президент Ердоган. "Гърция беше цел на организиран, масов, незаконен опит за нарушаване на нейните граници", заяви говорителят на правителството Стелиос Петцас. Министърът на външните работи Никос Дендиас поиска свикване на извънредно заседание на външните министри на Европейския съюз.

 

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив по-рано премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4312 |01.03.2020 Деница Сачева: Няма как хиляди хора да вземат болнични заради карантина . 13| 5153 |29.02.2020 Хиляди мигранти се опитват да влязат в Гърция, очаква се ескалация на напрежението . 4| 5237 |28.02.2020 Проф. Чуков: Неприятности с бежанци за България могат да дойдат от Гърция . 19| 6113 |28.02.2020 Турция обяви: Портата за бежанци към Европа се отваря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads